2024.04.18, Csütörtök
Az egyik méregfogát már kihúzták a 8-as főút veszprémi szakaszának
Fotók: NIF Zrt.

Az egyik méregfogát már kihúzták a 8-as főút veszprémi szakaszának

magyarepitok.hu

2021.07.01. 18:23 - Hegedűs Gergely

A Strabag kivitelezésében zajló beruházásban a veszprémi elkerülő dugókat okozó kereszteződéseiben különszintű csomópontokat alakítanak ki.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a 8-es főút Veszprémet elkerülő szakaszának fejlesztése - derült ki a beruházó NIF Zrt. közleményéből. A STRABAG Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló első ütemben a Litéri és a Füredi csomópont közötti 7,5 kilométert fejlesztik, a csomópontokat különszintű csomópontokká átépítve, továbbá a korábbi kétsávos és 2+1 sávos szalaszokat egyaránt négysávosra bővítve.

Az Almádi csomópont már elkészült

A NIF mostani híre szerint szerdán délután forgalomba helyezték az újonnan elkészült Almádi csomópontot. Ezzel párhuzamosan a közlekedők használatba vehették a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárutat is. Az Almádi csomópont mellett a Budapesti és Füredi csomópont is hasonló átalakítást kap. A kivitelezés ütemtervnek megfelelően halad: az új Budapesti csomópontban lévő műtárgy is elkészült, így várhatóan a közlekedők július második felében már az új felüljárón haladhatnak át. Itt jelenleg még a csatlakozó utak építése folyik.

Fotók: NIF Zrt.


Mindezek mellet az első ütemben érintett 7,5 kilométeres szakasz kapacitásbővítést is kap, illetve a meglévő burkolatot is korszerűsítik.

A beruházásnak köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások - derül ki a közleményből.


A szezonális szempontokra is figyeltek a projekt időzítésével

A csomópont megnyitásakor tartott sajtóeseményen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a gyors és precíz munkát a kivitelezőnek, valamint a türelmet a térségben élőknek. Porga Gyula, Veszprém polgármestere kijelentette, a fejlesztés régi álma Veszprémnek. "Kiemelten fontos most, hiszen 2023-ban nemcsak Magyarországot, de egész Európát látjuk vendégül a térségben” - utalt arra, hogy Veszprém Európa kulturális főváros lesz két év múlva.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, a beruházás a közlekedés folyamatos biztosítása mellett készül. "Így kiemelt jelentősége van, hogy az egyes elkészült elemeket a lehető legkorábban, illetve a további munkákat is segítő módon adjuk át a forgalomnak, figyelemmel a szezonális szempontokra is." Rámutatatt, ezzel a törekvéssel összhangban használhatják a nyári időszakban a közlekedők az Almádi csomópontot. Ugyanakkor a Füredi csomópont ezzel egyidejű lezárása ezekben a hónapokban még csak részleges lesz” - tette hozzá.

A NIF közleményéből kiderült, június 30-tól az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően a Budapesti és Almádi csomópontok között teljes egészében lezárásra került a jobb pálya (Körmend irány). Az Almádi és a Füredi csomópontok között lévő – már korábban átadott – kerékpáros kerethíd az Almádi csomópont forgalomba helyezését követően ismét lezárásra került.

Galéria

ÚtépítésStrabagVeszprém8-as főútNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés