2024.06.15, Szombat
Tovább újul a 24-es főút: a Mátra könnyebb megközelítése valósul meg ezzel a projekttel
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Tovább újul a 24-es főút: a Mátra könnyebb megközelítése valósul meg ezzel a projekttel

MTI, magyarepitok.hu

2021.08.09. 15:10 - Kalácska-Nagy Nóra

A Gyöngyöst Mátraházával összekötő főútszakasz korszerűsítését a HE-DO Kft. végzi el, az első ütem megvalósítása augusztus 11-én indul.

Hirdetés

Összesen mintegy 2,5 milliárd forintból, várhatóan jövő év végéig megújul a 24-es számú főút mintegy 15 kilométeres szakasza Gyöngyös és Mátraháza között - jelentette be a beruházást elindító hétfői sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője Gyöngyösön. A munkálatokat a HE-DO Kft. végzi el, amely a 24-es főút másik, Sirok és Egerbakta közötti 10 kilométeres szakaszán is dolgozik.

Horváth László, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a beruházás első ütemének kezdetével régen várt útfejlesztés-sorozat indul Gyöngyösön.

A várost Mátraházával összekötő főútszakasz korszerűsítése csak az első lépés, ehhez kapcsolódva ugyanis megújulnak a település állami kezelésben lévő, forgalmasabb belterületi útjai és megépül a nyugati, majd az északi elkerülő út is.

Jelezte: mindezek eredményeként biztonságosabbá és gyorsabbá válik a közlekedés Gyöngyösön, és a program megvalósítása tehermentesíti is a várost, segítve ezzel a Mátra könnyebb megközelítését. A beruházássorozat egésze várhatóan 2023 végéig készül el és az előzetes kalkulációk alapján mintegy 15 milliárd forintba kerül majd.

Az első ütem hamarosan rajtol

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője közölte: a 24-es főút felújításának most kezdődő, Gyöngyös belterületi részét érintő, 1,8 kilométeres szakasza mintegy 670 millió forintból őszre készül el. Ezt követi majd a közel 8 kilométeres Mátrafüred-Mátraháza szakasz, míg a harmadik ütemben a főút Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő, 5,5 kilométeres része újul meg.

Balázs Attila, a kivitelező HE-DO Kft. építésvezetője elmondta: az első ütem megvalósítása augusztus 11-én indul. A száz napra tervezett munka idején az érintett szakaszokon torlódás várható, ám a cég és a beruházó mindent elkövet azért, hogy a lehető legkevesebb fennakadást okozzák a közlekedésben - tette hozzá.

Az első ütem műszaki tartalmáról szólva Sántha Zoltán, a tervező Roden Mérnöki Iroda munkatársa közölte: az 1,8 kilométeres belterületi szakaszon 20 ezer négyzetméternyi burkolatot újítanak fel és 3500 méternyi szegélyt építenek át.

Emellett a buszmegállók burkolatát és a járdák egy részét is felújítják, és összehangolják a csomópontok jelzőlámpáinak működését a gépjárműforgalom gyorsabb átvezetése érdekében.

Ugyancsak az első ütem része két meglévő gyalogátkelőhely jelzőlámpássá alakítása, valamint egy új jelzőlámpás csomópont kiépítése.

ÚtépítésHE-DOGyöngyösMátraútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.RODEN Mérnöki Iroda Kft.24-es főút

Hírlevél

Hirdetés