2024.04.19, Péntek
Keleti megyeszékhely külterülete kap fontos közlekedési fejlesztést
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Keleti megyeszékhely külterülete kap fontos közlekedési fejlesztést

magyarepitok.hu, TED

2022.04.17. 09:00 - Füzi Nikolett

A Colas kivitelezésében mintegy egy kilométeres szakaszon végeznek el teljes körű útfelújítást a Nyíregyháza déli ipari parkjához vezető bekötőúton.

Hirdetés

Közlekedésfejlesztési beruházás valósul meg Nyíregyházán: az uniós közbeszerzési közlönyben nyertes kivitelezőt hirdettek a Nyíregyháza-Rozsrétszőlő bekötőút felújítási pályázatára.

A város hivatalos honlapján megjelent információkból kiderül, a fejleszteni kívánt útszakaszon jelentős az árukiszolgálást és árumozgatást lebonyolító gépjárműforgalom, valamint a munkaerő-forgalom - a Nyugati 1. u. nevet viselő út végén található nyíregyházi déli ipari park miatt. Emiatt elengedhetetlenné vált az útburkolat teljes körű felújítása, szabványosítása és megerősítése.

Az útszakasz fejlesztését Nyíregyháza Önkormányzata megbízásából, a közbeszerzési eljáráson nyertes Colas Út Építőipari Zrt. végzi el. A projekt megvalósítására a város 600 millió forint, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert.


A járműforgalom érdekében nemcsak szélesítik, hanem meg is erősítik az útburkolatot

A projekt közvetlen célja a 35130-as közúti jelet viselő bekötőút felújítása egy közel 1 kilométeres szakaszon, a szabványosításával, amely magába foglalja a szélesítést és a pályaszerkezet megerősítést is.

Ennek eredményeképp az átépítés után jelentős tehergépjármű forgalom növekedés várható a szakaszon.


Híd, vasúti átjáró és buszöböl átépítése is a feladat része

Az útépítés mellett más feladatok elvégzése is szükségessé vált az érintett szakaszon: a felhívásban többek között arra is kitérnek, hogy a kiírásnak megfelelően bazaltbeton burkolatúra kell átépíteni a kivitelezendő szakasz elején található buszöblöt.

Mindemellett a tervezett út keresztezi a VIII. számú Érpataki főfolyást is a 0+253 kilométer szelvényben, ahol egy 6 méteres szerkezeti hosszal rendelkező, 5 méter szabad nyílású vasbeton híd helyezkedik el.

A híd teherbírása megfelelő, ugyanakkor szélesíteni szükséges a hídszegélyek közötti 10 méter szélességű útburkolat átvezetése érdekében, valamint az egész meglévő szerkezetet is fel kell újítani.

Szélesítésíteni szükséges továbbá a 0+480 kilométer szelvényben lévő vasúti átjárót is, ahol a meglévő fény- és félsorompókat az új útburkolatnak megfelelően kell áthelyezni.

Mindezek mellett a közbeszerzésből kiderül, hogy a nyertes az útépítéshez kapcsolódó vízelvezetési munkákat is elvégzi majd, többek között az

  • ivóvíz- és szennyvízvezetékek kiváltását,
  • csapadékvíz elvezetését,
  • valamint a vízvezeték-hálózat átépítését is.
ÚtépítésColasútépítésútfelújításNyíregyháza

Hírlevél

Hirdetés