2024.05.20, Hétfő
Íme az újjászületett 130 éves Millennium Háza - friss képekkel
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, esti fotók: Liget Budapest

Íme az újjászületett 130 éves Millennium Háza - friss képekkel

magyarepitok.hu, ligetbudapest.hu

2019.10.01. 10:11 - Szabó Ákos

Liget Budapest egyik legimpozánsabb épülete október 26-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az értékmentő és -teremtő munkát az Épkar Zrt. végezte el. A lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

Hirdetés

Elkészült a régi Olof Palme Ház - mostantól a Millennium Háza - műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület az őszi tanítási szünet első napján, október 26-án megnyitja kapuit a látogatók előtt - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa kedd délelőtt, a hivatalos átadón. A délután során részletes szakmai bejárást is rendeztek, melyen lapunk munkatársa is részt vett, a cikket a fotókkal frissítettük.

 

 

Az Épkar Zrt. kivitelezésével újjáélesztett épületben (a lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatokat pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el) egy, a Városliget aranykorát bemutató interaktív kiállítás, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút. (A rózsakert bemutatójáról nemrég képriporttal számoltunk be, a restauráció aprólékos és nagyvonalú projektjéről pedig részletes projektinterjút közölt korábban lapunk.)

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Több tucat restaurátor keze nyomán

A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések - ezek ihlették a kávéház dekorációját -, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra.

 

 

Hosszú évtizedek után újra a nagyközönségé

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy hosszú évtizedek után végre méltó állapotban és méltó funkcióval kapja vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet. Hozzátette: 2019 az átadások éve a Városligetben, idén a Liget Budapest Projektnek több eleme is elkészül.

 

Időutazásra invitáló kiállítással nyílik meg

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, mely elsősorban múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne lesz. A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló digitális kiállítással nyitja meg kapuját. A tárlatot előzetes bejelentkezés után egyórás, vezetetett turnusokban lehet megtekinteni.

 

 

Galéria

AktuálisÉpkar Zrt.Liget Budapest ProjektműemlékfelújításBudapestVárosligetÓbuda GroupFőber Zrt.

Hírlevél

Hirdetés