2024.04.20, Szombat
Régóta fennálló forgalmi problémát oldottak meg Budapest és Dunakeszi között
Fotók: Penta Kft.

Régóta fennálló forgalmi problémát oldottak meg Budapest és Dunakeszi között

magyarepitok.hu

2022.10.28. 17:00 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt kivitelezése a Penta Általános Építőipari Kft. munkájával valósult meg.

Hirdetés

Elkészült a budapesti Külső Szilágyi út és a dunakeszi Pálya utca csomópont átépítése – derült ki az október 28-i helyszínen tartott átadó ünnepségen.

Dunakeszi Város Önkormányzata kiemelt feladatának tartja az utakon a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését. Ennek érdekében szorgalmazta Dunakeszi és Újpest közös határánál a jelzőlámpás csomópont kiépítését, ezzel csökkentve a reggeli és délutáni dugókat.

„Minden dunakeszi autótulajdonos ismeri a káposztásmegyeri Külső Szilágyi útról a vasúti átjáróhoz vezető csomópontnál rendszeresen kialakuló forgalmi dugót, valamint az azzal járó közlekedési veszélyhelyzetet, így megoldódhat egy minden sofőrt érintő probléma”

- nyilatkozta Hegyi Márton, a Penta Kft. projektvezetője.

A kivitelezés során megmegvalósult:

  • Dunakeszi irányából az M0-ás felhajtó irányába egy önálló kanyarodó sáv,
  • illetve az M0-ás irányából Dunakeszi felé a Külső Szilágyi úton szintén egy önálló kanyarodó sáv,
  • valamint egy gyalogos sziget is, segítve a szintén újonnan megvalósult gyalogátkelőhelyen történő átkelést.

Megtörtént továbbá a teljes csomópont aszfalt burkolat cseréje is körülbelül 3000 négyzetméter felületen, 8 forgalomtechnikai ütemben, melyek között szükségszerű volt az éjszakai munkavégzés is a kivitelező részéről a forgalmi torlódások minimalizálása érdekében.

 

Jelzőlámpák is segítik mostantól a torlódás csökkentését

2019 június végén kezdték meg a tárgyalásokat Dióssi Csaba (Dunakeszi) és Wintermantel Zsolt (Újpest) polgármesterek, ekkor egyeztek meg a csomópont-átalakítás beruházásának részleteiben.

Az engedélyeztetés összetett és hosszadalmas volt, mivel több - alább felsorolt - tulajdonos és kezelő is jelen van a területen:

  • Dunakeszi Önkormányzat
  • IV. kerületi Önkormányzat
  • XV. kerületi Önkormányzat
  • Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
  • Magyar Közút Nonprofit Zrt.
  • Budapest Közút Zrt.

2022-re végül minden akadályt elhárítottak a csomópont átalakítása elől, és Dunakeszi Város Önkormányzata 2022.06.20-án megkötötte a kivitelezési szerződést a Penta Kft.-vel a csomópont átépítésére.

„A korábbi jelentős torlódás csökkentése érdekében a kanyarodó sávok kialakításán túl közúti jelzőlámpákat is telepítettünk, ami a meglévő vasúti átjáró lámpájával lett szinkronizálva” – mondta el Hegyi Márton.

A kivitelezés határidő előtt befejeződött.

2022.október 28-án lezajlott a projektet bemutató sajtóesemény, melyen megjelent a megrendelő részéről Benkő Tamás Dunakeszi Önkormányzati képviselő, Szabó Zsolt, a Dunakeszi Önkormányzat Városüzemeltetési Osztály vezetője és a kivitelező részéről Borbély Máté István, a Penta Kft. Ügyvezető - Termelési igazgatója, valamint Hegyi Márton projektvezető.

A műszaki átadás-átvétel és a végleges forgalomba helyezési eljárás folyamatban van.

Fotók: Penta Kft.
A képre kattintva galéria nyílik

 

Galéria

ÚtépítésPenta Általános Építőipari Kft.BudapestDunakesziútépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés