2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Rövidesen elkészülnek a 31-es főút új körforgalmai
Sülysápi körforgalom Fotók: KM Építő

Rövidesen elkészülnek a 31-es főút új körforgalmai

magyarepitok.hu

2023.06.28. 07:30 - Kolinek Nóra

A KM Építő Kft. kivitelezésében megvalósuló fejlesztés célja a korábbi balesetveszélyes csomópontok felszámolása.

Hirdetés

Két fontos csomópont is körforgalmat kap Pest megye forgalmas főútján. A NIF jogutódjaként az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában a KM Építő Kft. kivitelezésében

  • négyágú körforgalom épül Nagykátán a 31-es főút és a 311-es főút találkozásába, a Jászberényi út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésébe, mely könnyebb és biztonságosabb áthaladást eredményez az erre közlekedők számára.
  • Háromágú körforgalom teszi dinamikusabbá a közlekedést Sülysápon a 31-es főút és a 3105. jelű út találkozásában, a Pesti út–Fő utca–Szent István tér csomópontjában.

A nagykátai kivitelezés nettó értéke közel 350 millió forint, a sülysápi fejlesztésé pedig több mint 600 millió forint. Mindkét beruházás hazai forrásból valósul meg.

A projektek célja, a 31-es főúton a megnövekedett személyi- és teherforgalom-, valamint a nem megfelelő geometriai kialakítások miatti balesetveszélyes csomópontok közlekedésbiztonsági és közlekedésdinamikai igényeinek javítása.

Nagykátai körforgalom
Fotók: KM Építő

Már zajlik a forgalomtechnika kialakítása és a tereprendezés

Mindkét körforgalom környezete sűrűn beépített belterületi szakasz, a helyszíni kötöttségek ellenére jól használható három-, illetve négyágú körforgalmakat alakítanak ki, melyek teljes mértékben igazodnak a megváltozott forgalmi terheléshez. A körpályák 17,5 méter sugarúak és 5,5 méter szélességű burkolatot kapnak. A gyalogosforgalmat széles gyalogjárda és a körforgalmi ágak elválasztó szigetén átvezetett gyalogos átkelőhelyek biztosítják.

A csomópontok átépítése és a megváltozott nyomvonal vezetés miatt szükséges a meglévő oszloptranszformátor állomások átépítése egy-egy kompakt transzformátor állomásra, továbbá a transzformátorállomások 20 kV feszültségű ellátó vezetékének földkábellé történő kiváltása. A kisfeszültségű szabadvezetéki hálózat és csatlakozóvezetékeinek kiváltása, valamint a hírközlő vezetékek és a közvilágítási berendezések átépítése és bővítése szintén a projektek részét képezik.

Jelenleg a befejező munkálatok részeként a végleges forgalomtechnika kialakítását, a zöldfelületek tereprendezését és füvesítését végzik a KM Építő Kft. szakemberei. A műszaki átadás-átvétel lezárása 2023. június végén várható.

ÚtépítésKM Építő Kft.31-es útNagykátaSülysápÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés