2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Fontos híd újult meg a Dunakanyarban

Fontos híd újult meg a Dunakanyarban

magyarepitok.hu

2024.02.02. 08:01 - Hegedűs Gergely

A KM Építőnek a kivitelezés közben biztosítania kellett a forgalmat a dunabogdányi bányát kiszolgáló átjárón.

Hirdetés

Fontos forgalmat lebonyolító híd újult meg a Dunakanyar térségében a KM Építő Kft. kivitelezésében. A tervezett határidőnek megfelelően tavaly november 15-én átadott dunabogdányi átjáró a helyi bányát a Duna-parti rakodóval köti össze, a 11-es főút felett átívelve.


Korábban is jelentős híd volt, ám erősen leromlott az állaga

Lapunk már tavaly ősszel is beszámolt az akkor még zajló projektről, amely Dunabogdány nagymúltú andezitbányájához kapcsolódik. A kőfejtő korábbi jelentőségét az adta, hogy a világvárossá váló Budapest útjai számára túlnyomórészt innen hordták a követ. A bánya ugyanakkor ma is működik a Basalt-Középkő Kft. tulajdonában: mára korszerű gépekkel és jó minőségű termékekkel hazánk egyik fontos andezit lelőhelye.

A bányát és a Duna-parton található rakodót a Bánya utca köti össze, amely egy felüljárón keresztezi a folyó mentén futó 11-es főutat. A KM Építő Kft. feladata az utóbbi években jelentősen leromlott állapotú hídon a felszerkezet további állagromlásának megakadályozása, illetve a kétirányú forgalom számára is alkalmas, biztonságos 2x1 sáv szélességének biztosítása volt.


Csak nagyon rövid időre zárhatták le a forgalom elől

Ahogy azt korábban is jeleztük, az 54 méter szabad nyílású híd felújítása során többek közt a teljes hídszerkezet burkolatának marását és a szegélyek bontását is elvégezték. A híd ugyanakkor új szigetelést kapott, megtörtént a pályalemez kiegyenlítése, új visszatartó rendszer és új vízzáró bevonatok készültek, valamint megoldották a hídszerkezet víztelenítését. A további elvégzett munkákról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Külön nehézséget jelentett, hogy a kivitelezés időtartama alatt a bánya kiszolgálását folyamatosan biztosítani kellett, a hidat a forgalom elől csak nagyon rövid időre zárhatták le.


A csapadékos időjárás ellenére is tartották a határidőt

A legutóbbi cikkünk után elvégzett munkák során elkészült a felszerkezet teljes alsó részének új felületi bevonattal kezelése, nagynyomású tisztítást követően. Emellett elkészült az öntött aszfalt vízelvezetés, a rugalmas hézagkiöntések, lépcsők, surrantók és a rézsűkúp kőburkolatának javítása, valamint a padkarendezés. Mindezeken túl a hídon elhelyezték a geodéziai mérési pontokat, és telepítettek egy geodéziai magassági alappontot.

A lapunknak eljuttatott beszámoló zárásként hangsúlyozta, a csapadékos időjárás miatt a projekt befejezése végül a szerződésben rögzített véghatáridőre, azaz 2023. november 15- re sikerült: ezen a napon megtörtént a sikeres műszaki átadás-átvétel.

ÚtépítésKM Építő Kft.Dunabogdány11-es főúthídépítés

Hírlevél

Hirdetés