2024.04.23, Kedd
Folytatódik Magyarország eddigi legnagyobb felújítási programja a gyorsforgalmi utakon

Folytatódik Magyarország eddigi legnagyobb felújítási programja a gyorsforgalmi utakon

mti, magíarepitok.hu

2024.03.19. 15:00 - Hegedűs Gergely

Az MKIF lebonyolításában zajló szintre hozás során 538 kilométert újítanak fel, a szervezet által üzemeltetett pálya 43 százalékát érintve.

Hirdetés

Szerdán az M7-es autópályán három helyszínen - a Kőröshegyi völgyhíd, Balatonlelle és Becsehely térségében - a terelések kiépítésével elindulnak az idei szintrehozási munkálatok. Ezen a héten az M7-esen a tönkrement burkolat cseréjének előkészítő munkái is megkezdődnek - tájékoztatta kedden az MTI-t a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A szakemberek a következő héten az M3-ason is megkezdik a szintrehozást, az idei felújítások legnagyobb része ezt a sztrádát érinti. Az M1-es autópályán a húsvéti nagyobb forgalom miatt az ünnep után kezdik el a munkát, de ezen a sztrádán a munkák nagyrészét már tavaly elvégezték. Az M7-esen - a tavalyi évhez hasonlóan - a vakáció ideje alatt a Budapest és Balaton közötti szakaszon idén is szüneteltetik a munkát. Az MKIF idén is kilenc gyorsforgalmi úton - M1, M15, M3, M30, M35, M4, M7, M70, M8 - végez felújításokat.


Idén néhány csomópontban is felújítások lesznek

Magyarország eddigi legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása tavaly kezdődött és 2025-ig tart, ami 538 kilométert, az MKIF által üzemeltetett, fenntartott pálya 43 százalékát érinti. Tavaly 3,6 millió négyzetméteren cserélték ki a régi, tönkrement burkolatot, amihez félmillió tonna aszfaltot használtak fel. Ezzel a teljes főpálya 19 százaléka újult meg az elmúlt évben, közöttük 106 híd és felüljáró. Idén várhatóan a főpálya újabb ötöde kap új burkolatot, emellett 110 hidat és felüljárót is felújítanak.   

Ahogy azt korábbi cikkünkben jeleztük, idén 3,9 millió négyzetmétert terveznek felújítani. A teljes szintre hozással maximum három év alatt akarnak végezni, tehát 2025-ig. 

Tavaly augusztusban elkezdődött a pihenőhelyek felújítása is, kicserélik az épületek gépészetét, a belső burkolatokat, a szanitereket, az ajtókat, a tetőket, megújulnak a külső homlokzatok is, emellett a megállókban új bútorokat helyeznek ki. Idén néhány csomópontban is szükség lesz a burkolatok cseréjére. Emiatt az idei munkálatok végéig, várhatóan novemberig, több csomópontban is lehetnek zárások, terelések - hívta fel a figyelmet az MKIF.

ÚtépítésMKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.útfelújításgyorsforgalmi utak

Hírlevél

Hirdetés