2024.02.27, Kedd

A csarnoképítéssel, tervezéssel és acélgyártással is foglalkozó Bavas Bau Kft. új gabonatárolót épített Marcaliban. A könnyűszerkezetes csarnok bizonyos tartóelemeit, illetve burkolatát a Lindab szállította. A 2011 óta Lindab-partner Bavas Bau vezetője, Bagdán Ákos a kivitelezésnél alkalmazott technológiáról beszélt a Lindab honlapján megjelent interjúban.

Az interjúból kiderült, a 60 méter hosszú, 20 méter fesztávolságú, 10 méter magas csarnok három méteres támfala vasbetonból készült, a többi rész pedig fémből. A vezető úgy fogalmazott, az épület váza saját gyártás, a „ruhája” pedig Lindab. „A másodlagos tartószerkezet eszközeit a svéd cég szállította, az elsődleges tartószerkezeteket viszont mi készítettük.”

A Marcaliban létesült tározónál speciális technológiát alkalmaztak a terményekből felszálló pára kicsapódásának és visszacsöpögésének megakadályozására. „Szigeteletlen, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélünk, fontos számolnunk ezzel a jelenséggel” - fogalmazott a cégvezető-tulajdonos. „A probléma a Lindab páramentesítő filcbevonatával küszöbölhető ki. A réteg átmenetileg megköti a párát, ami aztán innen elpárolog. Ebben az esetben természetesen elengedhetetlen a helyiség megfelelő szellőztetése, mert így nem csepeg le a víz a tető alatt tárolt anyagokra.”

A cég mindössze két hónap alatt készült el a csarnok szerelési munkálataival. „Az ilyen könnyűszerkezetes csarnokok nagy előnye a gyorsaság. Fontos, hogy a szárazszereléses eljárás miatt nem kell várni száradási időkre, de az is sokat számít, hogy fő tartószerkezeti elemeket mi magunk gyártjuk. A Lindab termékei pedig a megadott méretezés alapján egyedileg legyártva, nagyon pontos és egyértelmű jelölésekkel mindig határidőre érkeznek.”

A mezőtúri székhelyű Bavas Bau 2011 óta Lindab-partner, 2013-ban az év Lindab-kivitelezője lett.

(forrás és fotók: lindab.hu)

Galéria

Technológiaépítőipari cégekMarcaliBavas Bau Kft.csarnoképítés