2024.03.29, Péntek
Új tavat kap Szombathely: hamarosan elkészül a dozmati víztározó
Fotók: nyugat.hu/Mészáros D. Zsolt

Új tavat kap Szombathely: hamarosan elkészül a dozmati víztározó

nyugat.hu, magyarepitok.hu

2019.08.01. 12:18 - Szabó Ákos

A Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft. munkájával épülő 44 hektáros víztározó egy több mint 7 hektáros része állandóan víz alatt lesz és turisztikai célokat is szolgál majd.

Hirdetés

A végéhez közeledik Szombathely rég várt árvízvédelmi és vízgazdálkodási fejlesztése: a megyeszékhely mellett található dozmati víztározó és az Arany-patak kapcsolódó fejlesztései hamarosan befejeződnek – derül ki a nyugat.hu beszámolójából. A beruházó Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Nyuduvizig) a lapnak adott tájékoztatásából kiderül, hogy a munkálatok már több mint 85 százaléka elkészült. Így a beruházást az idei év harmadik negyedévében át is adják.

 

További képek a nyugat.hu-n.

 

Nagy gyakorlatú, dunántúli cégek végzik el a munkát

A nyugat-dunántúli Szabadics Zrt. és a helyi illetőségű Meliorációs és Rekultivációs Kft. által kivitelezett  árvízvédelmi beruházással válik teljes értékűvé Szombathely és több környező település árvízvédelme.

A fejlesztés része az Arany-patak völgyében egy új tározó kialakítása és a vízfolyás nyomvonalának rendezése is. A projektben ezt többek között 421 méternyi, legmagasabb pontján 8 méter magas gát átadásával valósítják meg számos más elem mellett.

A 44 hektáros tározó állandó tóként kialakított 7,2 hektáros (mintegy 1 millió köbméteres) részének feltöltése júliusban már folyamatban volt. Ezt a vízfelületet turisztikai, szabadidős és vízgazdálkodási célokra is használják majd. A fotókon is látható, hogy a tó feltöltését már el is kezdték.

 

Felkészültek az áradásokra

Szombathely jelentős hányada került víz alá 1965-ben, miután a Gyöngyös-patak és az Arany-patak is megáradt. Az Alpok lábainál fekvő megyeszékhelyen már eddig is zajlottak fejlesztések az áradásveszély csökkentésére, ami a klímaváltozás miatt gyakran kiszámíthatatlan időjárás kezelésére is fontos.

 

Az 1965-ös árvíz Szombathelyen (nyuduvizig.hu)

Így a Gyöngyös-patakot is megzabolázták: 2010-ben készült el a lukácsházi tározó, melyet szintén a Szabadics Zrt. és a Meliorációs Kft épített fel, a Hydrocomp Mélyépítő Kft.-vel együtt, most pedig az Arany-patakot is rendezik. A hamarosan lezáruló beruházással teljessé válik a város árvízvédelme.

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Meliorációs és Rekultivációs Kft.SzombathelyárvízvédelemvízgazdálkodásDozmat

Hírlevél

Hirdetés