2024.03.29, Péntek
Átfogó beruházást hajt végre a Szabadics a Balaton vízminősége érdekében
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Átfogó beruházást hajt végre a Szabadics a Balaton vízminősége érdekében

magyarepitok.hu

2021.02.09. 17:05 - Hegedűs Gergely

Többek közt a tóba érkező vízfolyások megfelelő szűrését biztosítja az érintett rendszerek korszerűsítése és reaktiválása.

Hirdetés

A TED-en közzétett adatok szerint a Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezi a Balaton fejlesztésére kiírt vízgazdálkodási projektet. Az Országos Vízügyi Főigazgatósának beruházása megelőző jellegű intézkedéseket biztosít a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére - derül ki a projekt elnevezéséből.

A nettó 3,249 milliárd forintos fejlesztés három részprojektet tartalmaz:

  • a Lesence-patak rendszerének fejlesztése Szigliget, Badacsonytördemic, Raposka, Kisapáti, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében;
  • a Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója Keszthely és Zalakaros térségét érinti;
  • a kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója nevű projektrész pedig Lovas, Szigliget, Ábrahámhegy, Örvényes, Balatonfüred és Palóznak térségére vonatkozik.


Ezért van rá szükség

A beruházó OVF honlapjának korábbi ismertetője szerint a KEHOP keretében zajló projekt célkitűzése a Balaton vízminőségének megőrzése, annak javítása. A munkálatokat a Balaton északi partján lévő, úgynevezett torkolati szűrőmezők állapotfelmérése alapozta meg.

A fejlesztésre azért van szükség, mert 

a Balaton-felvidékről a tó felé igyekvő vízfolyások nagy mennyiségű lebegtetett és görgetett hordalékot szállítanak, amelyek a torkolati szakaszok lassú feltöltődéséhez vezetnek.

Az ide kapcsolódó tározó létesítmények az elmúlt évtizedekben felteltek, feliszapolódtak, funkciójukat már nem tudják betölteni, így a szállított hordalék a Balaton medrében szétterülve hordalékkúpok formájában jelentkezik.


Ez történik a projektben

A projekt mindezeknek megfelelően a funkcióját betölteni nem tudó létesítmények felújítását, reaktiválását foglalja magába. A célja a hosszú távon fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése, a vízrendszer jó vízminőségi és mennyiségi állapotának elérése, valamint a Balaton vízkészletével való gazdálkodás fejlesztése.

A közbeszerzési adatok szerint ennek érdekében többek közt

  • uszadék- és olajfogó műtárgyakat fejlesztenek;
  • csatornamedret stabilizálnak;
  • monitoring állomásokat létesítenek;
  • kotrást végeznek;
  • kezelőépületet, kezelőhídat és bekötőutat újítanak fel.
VízgazdálkodásSzabadics Zrt.BalatonKis-BalatonKeszthelyBalatonfüred

Hírlevél

Hirdetés