2024.04.24, Szerda
A végéhez közeledik a Közép-Tisza árvizeit megzabolázó beruházás
ovf.hu

A végéhez közeledik a Közép-Tisza árvizeit megzabolázó beruházás

mti, magyarepitok.hu

2021.11.08. 12:02 - Szabó Ákos

A Magyar Vakond a Tiszán és a Zagyván több mint 11 kilométernyi töltést fejleszt számos más projekt mellett, egy a kontinensen egyedülálló átvízvédelmi gyakorlópálya is elkészült.

Hirdetés

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A tervek szerint jövő nyáron befejeződő projekt érinti Szolnok, Zagyvarékas, Tiszakécske, Szászberek és  Jászberény településeket - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) hétfő délelőtti közleményében.

 

Több mint 11 kilométernyi töltés a Tiszán és a Zagyván

Mint a projekt 2018-as kezdetekor megírtuk, a fejlesztést a hazai víz- és mélyépítés egyik meghatározó szereplője, a Magyar Vakond Kft. kivitelezi az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig beruházásában.  A Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre.

 

 

Zagyvarékas térségében, a Zagyva folyó mindkét oldalán átlagosan két méterrel magasították az árvízvédelmi töltést. A település külterületén a bal és jobb parton klasszikus töltésfejlesztés történt

  • 7,85 kilométeren,
  • 4 méter széles töltéskoronával,
  • 3 méter széles aszfaltozott útburkolattal.

A község belterületén, a folyó és az épületek közelségéből adódó helyszűke miatt egy vasbeton résfalból és vasbeton parapetfalból álló összetett szerkezetet alakítottak ki, amely sétányként is szolgál a folyóparton.

 

Az árvízvédelmi gyakorlópálya lehetővé teszi, hogy ne csak éles helyzetben lehesen felkészülni

 

A milléri gyakorlópálya októberben

Mint aról már a létesítmény októberi főpróbája kapcsán beszámoltunk, európai szinten egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya épült a szolnoki Milléren, a létesítménnyel lehetőség nyílik az árvízi jelenségek elleni védekezési módok gyakorlására a védekezési időszakon kívül. A központ fő célja, hogy az előforduló árvízi jelenségeket élethűen szimulálják, így fokozható a védekezésben résztvevők szakmai felkészültsége - írják a közleményben.

Megújulnak emellett

  • az új kenderéri,
  • a határmenti,
  • a zámbori
  • és pinczi zsilipes műtárgyak.

Továbbá korszerűsítik a határmenti szivattyútelepet, korszerűsödnek a töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek, és komplex vízrajzi mérőállomás létesül Szászberken és Jászberényben, valamint partbiztosítást építenek ki - tájékoztatott a vízügyi igazgatóság.

VízgazdálkodásMagyar Vakond Út és Építőipari Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságTiszaZagyvaZagyvarékasSzolnok

Hírlevél

Hirdetés