2024.04.19, Péntek
A klímaváltozás sújtotta zöldségtermő vidékünk nyer esélyt ezzel a projekttel
Illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A klímaváltozás sújtotta zöldségtermő vidékünk nyer esélyt ezzel a projekttel

mti, magyarepitok.hu

2022.02.23. 18:33 - Hegedűs Gergely

Az elsivatagosodás megakadályozása a célja a KÖTIVIÉP'B és a Duna Aszfalt által megvalósuló beruházásnak.

Hirdetés

Folytatódhat a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő fejlesztési sorozat a KÖTIVIÉP'B Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében. A projekt aktuális üteméről Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye fideszes országgyűlési képviselőjelöltje számolt be szerdán Mórahalmon. 


Országos jelentőségű zöldségtermő vidék kap segítséget

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság beruházásáról nemrég lapunk is beszámolt, amikor a beruházó közzé tette a közbeszerzés nyertes pályázóit. Az akkori adatokból kiderült, a III/2. ütem kivitelezési munkái nettó 1,8 milliárd forintos szerződéses értéken valósulnak meg a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálva.

A fentieket megerősítve Mihálffy Béla elmondta, a projekt elengedhetetlen a térség elsivatagosodásának megakadályozásához. Hozzátette,

a Mórahalmon és a környéken gazdálkodók naponta szembesülnek azzal, hogy ha nem esik eső, tönkremegy a termés. "Az ország zöldségtermésének jelentős részét itt állítják elő, elsősorban sárgarépát, káposztaféléket, burgonyát, paradicsomot és paprikát termesztenek a gazdálkodók"

- mutatott rá a politikus.


A Tiszából származó víznek egészen Mórahalomig kell eljutnia

Ahogy az a korábbi cikkünkből kiderült, a kivitelezés során a 2020-ban elkészült szakaszhoz kapcsolódva a nyomóvezeték újabb 6158 méternyi szakaszát kell megépíteni. A nyomóvezetéknek 800 l/s vízhozamot kell majd továbbítania, több mint 8 kilométer távolságra.

A mostani sajtóeseményen Mihálffy Béla emlékeztetett, egy kormányhatározat 1,826 milliárd forintot biztosít arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig. "A fejlesztésnek köszönhetően az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetlegesen jelentkező belvíz elvezetésére is" - tudatta Mihálffy Béla. A képviselőjelölt hangsúlyozta, azért dolgozna, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhasson és folytatódhasson, elérve a térség más településeit is.   


A következő lépés az öntözési közösségek létrehozása lehet

Az eseményen Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester felidézte, a Homokhátság vízpótlásának tervei 2009-ben készültek el. Majd több lépésben, uniós és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával létesülhettek a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig.   

A Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra. A másodpercenként átemelt két köbméter víz több ezer hektár öntözését teszi lehetővé

- ismertette a politikus. 

A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen, részben vidékfejlesztési források felhasználásával - mondta Nógrádi Zoltán.

VízgazdálkodásDuna Aszfalt Zrt.Kötiviép'B Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságHomokhátMórahalom

Hírlevél

Hirdetés