2024.04.24, Szerda
Jelentős árvízvédelmi fejlesztések kezdődtek a Nagykunság térségében
Főkép: Illusztráció/pixabay.com Látványtervek: HÉP Zrt.

Jelentős árvízvédelmi fejlesztések kezdődtek a Nagykunság térségében

magyarepitok.hu

2022.08.28. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Horváth Építőmester Zrt. szivattyútelepet és védelmi központot is átépít.

Hirdetés

Az éghajlatváltozás korunk globális problémája, melynek hatására fokozódnak a szélsőséges időjárási események, amelyek kockázatot jelentenek a vízminőségre.

Az extrém hőség és csapadékeloszlás kapcsán egyre többször szembesül a világ aszállyal, árvízzel, vízhiánnyal, így a tiszta ivóvíz biztosítása és a vizek szabályozása kiemelt témakörré vált a XXI. században.

Árvízvédelmi fejlesztéseket, ezen belül pedig ágazati infrastruktúra fejlesztést végez el a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) egy KEHOP projekten belül. A vállalat a tervezési és kivitelezési feladatok teljes körű ellátásáért felel.

Jelenlegi KEHOP projekt öt elemből áll. Ezen 5 projektelem közül a Horváth Építőmester Zrt. nyerte el az 1. számú projektelemet. Egy projekten belül 3 különböző épületegység épül vagy újul meg. Cikkünkben a HÉP által megvalósítandó projekteket vesszük sorra Nagy Tamás építésvezető iránymutatásával.

A projekt HÉP által vállalt része 2022 márciusában kezdődött és 2023 novemberéig tart, ennek összköltsége 873 millió forint.

 

Gástyás II. szivattyútelep átépítése

A Gástyás II. szivattyútelep alapfunkciója a Kisújszállási II. belvízcsatorna vízgyűjtő területén összegyülekező belvíz

  • főbefogadóba (Hortobágy-Berettyó Főcsatorna) történő átemelése
  • és a Mirhói szivattyútelep tehermentesítése.

A Mirhói szivattyútelep mértékadó helyzetben történő tehermentesítése által nagyban növekszik Kisújszállás és Kenderes városok belvízi biztonsága, hiszen gyorsabb és hatékonyabb belvíz elvezetés érhető el.

Mivel a Kisújszállási II. főcsatorna a Kakat főcsatorna torkolatához közel csatlakozik be, illetve nagy vízgyűjtő területtel rendelkezik (104 négyzetkilométer), ezért nagyban terheli a Mirhói szivattyútelepet, illetve mértékadó helyzetben késlelteti a Kakat főcsatorna felsőbb (Kisújszállás környéki, Kenderesi) vízgyűjtőkről érkező víz gyorsabb lefolyását.

Gástyás II. látványterv
 

A szivattyútelep üzemeltetése jelenlegi állapotában kihívást jelent az üzemeltető számára, annak állapota és kialakítása miatt.

A telepen 3 darab, egyenként 500 l/s-os névleges vízszállítással rendelkező szivattyú található, melyek dízel üzeműek. Tekintettel a szivattyúk korára, valamint az üzemórára, amely a szivattyúk élettartama során üzemelt, illetőleg a Gástyás-II szivattyútelep megközelíthetőségére,

a telep újragondolása, fejlesztése, valamint a szivattyúk cseréje szükséges.

A fentiekben csak a belvíz okozta károkra tért ki cikkünk, holott manapság a területen jelentkező öntözővízigény is majdnem – ha nem - ugyanakkora kihívást jelent.

Ennek megfelelően a szivattyútelep nemcsak belvízmentesítésre, hanem öntözővíz szolgáltatás biztosítására is alkalmas lesz.

A régi szivattyútelep teljeskörű elbontását és újraépítését végzi el a HÉP, a mai kor elvárásainak megfelelően. A régi, 3 darab, dízel üzemű szivattyú helyett beépítenek két darab, elektromos üzemű, 800l/s és egy darab dízel, 500l/s teljesítményű szivattyút. A szivattyúk központi rendszerről, távvezérléssel is üzemeltethetőek, de lehetőség van a kézi üzemre is. Mindezek egy új szivattyúépületben kapnak helyet.

Ezenkívül kialakítanak még egy új szívóteret és egy új tározóteret a mentett oldalon a küszöbszintek áthelyezésével. Kiépítik a telep villamosenergia ellátását biztosító transzformátort és vezeték rendszert. A nyomó oldali csőrendszer átalakításával a szivattyútelep reverzibilissé válik a Gástyási öntözőrendszer vízellátásnak biztosításáért. A szivattyúk védelmére és az uszadék eltávolítására mozgógerebek és szállítószalagok beépítését is elvégzi a kivitelező.

 

Apavári védelmi központ átépítése

A meglévő Apavári védelmi központ a Karcag-Apavárán található gátőrtelepen helyezkedik el. Jelenleg egy ’60-as,’70-es években épült, megromlott állapotú épület biztosítja a védelmi időszak alatt a szakemberek elhelyezését, ám az épület gazdaságosan már nem felújítható, ezért elbontják és

 új, többcélú központot alakítanak ki, amely megfelel a mai kor elvárásainak.

Apavári védelmi központ látványtervek

A mintegy 500 négyzetméter alapterületű, új épületben kialakítanak egy 80-100 fő befogadására alkalmas tanácskozótermet, ahol az árvízvédelmi tanácskozás, a szakemberek oktatása és továbbképzése fog zajlani. A különálló egységként kezelhető épületen belül szociális blokkot is elhelyeznek.

Ezenkívül kialakítanak egy 8 ember elszállásolására alkalmas szociális részt irodával, konyhával és vizesblokkal ellátva.

A közműfejlesztés részeként új betápkábelt kap az egész telep, mivel a jelenlegi áramellátás nem megfelelő, mindezt kiegészítve napelemrendszerrel. Az épület mellett helyet kap még az előírásoknak megfelelő

  • parkoló,
  • tűzivíztározó
  • és szennyvíztározó akna is.

Karcagi gépszín és szociális blokk építése

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén merült fel az igény egy - a vízkezelés és az árvízvédelmi védekezések során használt gépek tárolására és karbantartására alkalmas - épület kialakítására. Az új épület a Karcagi Ipari Park területén kap helyet.

Karcagi gépszín és szociális blokk látványtervek

A megközelítőleg 230 négyzetméter alapterületű csarnokban helyet kap egy háromállásos gépszín, melyből az egyiket szerelőaknával látnak el. Az épületen belül helyet kap még egy iroda és egy szociális blokk. A csarnok előtt parkolórész található, amit egy gépek mosására kialakított mosórésszel látnak el. Az elektromos energiaellátást napelemrendszer is segíteni fogja.

 

Galéria

VízgazdálkodásHorváth Építőmester Zrt.árvízvédelemvédelmi központszivattyútelep

Hírlevél

Hirdetés