2024.10.17, Csütörtök
71 kilométernyi ikervezetéket építettek Debrecen mellett
Illusztráció

71 kilométernyi ikervezetéket építettek Debrecen mellett

mti, magyarepitok.hu

2024.10.17. 10:44 - Szabó Ákos

Több település ivóvízellátását fejlesztették.

Hirdetés

Átadtak egy Hajdúnánás, Hajdúböszörmény és Balmazújváros életében is fontos szerepet játszó víziközmű-fejlesztést október 16-án. A Keleti-főcsatorna felszíni ivóvíz-tisztítómű - Balmazújváros-Hajdúnánás-Hajdúböszörmény távvezeték-építés beruházást a Mészáros és Mészáros Zrt. kivitelezett projekt uniós KEHOP-támogatással épült meg 17 milliárd forint értékben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumának beruházásában.

A fejlesztésről legutóbb júniusban számoltunk be, amikor még november közepére várták a munkálatok befejezését. A Balmazújvárosban tartott projektátadó rendezvényen összefoglalták: a most elkészült beruházásban

  • 71 kilométer hosszúságú ikervezetéket építettek,
  • Hajdúnánáson ezer köbméteres víztorony épült,
  • valamint a felszíni tisztított ivóvíz eljuttatásával jelentősen javult három település - Balmazújváros, Hajdúböszörmény és Hajdúnánás - vízellátása.

 

Így került a helyére az új víztorony (fotó: TRV archív)

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős államtitkára az eseményen kifejtette: az idén több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra, ezen belül a hálózat rekonstrukciójához kapcsolódó forrás meghaladja a 100 milliárd forintot. Többek között arról is beszélt, hogy az ivóvízellátásban növelni kell a felszíni vizek ötszázalékos arányát, ebbe a tendenciába illeszkedik a most elkészült projekt is.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője is az ivóvízellátás biztonságának jelentős növelését és a felszín alatti vízbázisok védelmét emelte ki beszédében. Elmondta,

a debreceni nagyberuházások következtében vállalkozások letelepedése és a lakosságszám növekedése várható a térségben, és az új beruházással a várhatóan növekvő vízigényt is ki tudják majd elégíteni.

VízgazdálkodásTRV Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumHajdúböszörményHajdúnánásBalmazújvárosMészáros és Mészáros Kft.

Hírlevél

Hirdetés