2024.04.19, Péntek
Különleges megoldásokkal épült organikus stílusú iskola a fővárosi agglomerációban

Különleges megoldásokkal épült organikus stílusú iskola a fővárosi agglomerációban

magyarepitok.hu

2022.08.31. 19:30 - Hegedűs Gergely

A Fejér-B.Á.L. kivitelezésében és a Cemix számos termékével létrejött épület megjelenését egy összetett külső-belső alkotás adja, amelyen művészek is dolgoztak.

Hirdetés

Látványos külsővel épült organikus stílusú általános iskola a Pest megyei Biatorbágyon. A kivitelezés kihívásairól és legérdekesebb részleteiről a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. és a projekt termékeit szolgáltató Cemix Hungary Kft. segítségével számolunk be.

 

 

Hossztengelyes épületet emeltek a kastélypark mögött

A 2019 októberében elkezdett építési projektben egy 16 tantermes intézmény jött létre, amely 460 diáknak és egy 50 fős tanári karnak ad otthont. A földszinttel, két emelettel és magastetővel kialakított épületről a kivitelező részéről Rácz Tamást kérdeztük. „A biatorbágyi kastélypark mögötti telekre épített iskola hossztengelyes épületként jött létre, közepén egy galériás kialakítású aulával” – árulta el a Fejér-B.Á.L. Zrt. projektvezetője.

Külön kiemelte az épület gerincén elhelyezett nagyméretű felülvilágítókat, amelyek a tantermi szárnyak megvilágítását biztosítják, és egyben a füstelvezetésben is fontos szerepet játszanak.

 

 

Tornaterem, díszterem és számos szaktanterem is épült

A projektvezető a közel 8000 négyzetméteres épület helyiségeiről is részletesen beszámolt lapunknak. Eszerint a földszinten többek közt az alsó tagozat osztályait és az étkezőt alakították ki a főzőkonyhával együtt – utóbbi az iskola összes tanulóját, tanárát és dolgozóját képes helyben főzött minőségi étellel kiszolgálni. A tantermi szárny jobb oldali végén kapcsolódik az épülethez az elhúzható függönnyel kétfelé osztható tornaterem az öltözőkkel, tusolókkal, mosdókkal, szertárakkal együtt.

 

 

Az első emeleten többek közt a felső tagozat osztályai, irodák, könyvtár, zeneterem és szertár, valamint a tornateremhez tartozó lelátó épült ki. A második emeletre a szaktantermek kerültek, köztük egy drámapedagóiai terem, amely kórus próbák megtartására is elegendő méretű, egyben az iskola díszterme is. Ugyanitt kapott helyet egy néptánc terem, amely egyben kisegítő tornateremként is használható.

 

Minden látszó faszerkezet vörösfenyőből készült

Amikor a projekt legérdekesebb kihívásairól kérdeztük, Rácz Tamás elsőként azt említette, hogy az organikus megoldásokat alkalmazó épületben 51 vörösfenyőből esztergált oszlopot építettek be. Közülük 32 darab oszlop tartja a komplex szerkezetként kivitelezett tetőt karpántokkal, az épület hosszában végigfutó szelemenekkel. „Ezek felállítása, merevítése, illetve a fa kapcsolatok kialakítása, rögzítése szép feladat volt” – árulta el a projektvezető. Hozzátette, minden látszó faszerkezet vörösfenyőből készült: az oszlopok, a gerendák, a szaruzat, a szelemenek és az oromdeszka is.

 

 

Hasonlóan érdekes elem volt az íves betonfelületek végleges kialakítása segédanyagokkal: „Többek közt az íves oszlopfejek és oszloplábak vakolása, az aula és tornaterem íves-gömbölyű felületeinek megmunkálása. A folyamatos egyeztetések a szakkivitelezővel és gyártókkal, tervezővel-statikussal mindig megoldást adtak a tovább haladásra” – emelte ki.

Felhívta rá a figyelmet, hogy az egész épület megjelenését egy összetett külső-belső alkotás adja, amelyen művészek is dolgoztak. „Erre jó példa az aulában látható szekkó festése, a szintén ott található hármas szobor alkotása, továbbá a második emeleten a szaktantermek oromfalán a vakolathímzések elkészítése”. Hozzátette, a tetőszerkezetnél nincs osztó kúpcserép, ehelyett különböző méretű vörösfenyő császárfák kerültek beépítésre.

 

 

Igyekeztek minimalizálni a zajterhelést

A beruházásban az épületen kívüli projektelemek is jelentősek voltak. Az iskolaépület előtti horvát fűrészelt mészkőburkolat egyrészt ünnepélyes érkezési térként, másrészt szünetekben a gyerekeknek mozgástérként szolgál. „Ezzel a megoldással a lehető legkisebbre csökkentettük az épült mögötti lakóházak zajterhelését” – hangsúlyozta Rácz Tamás.

A gyerekek szabadtéri programjait egy gumilapburkolatú multifunkciós játszótér, valamint egy multifunkciós gumiburkolatú pálya szolgálja. Utóbbi alkalmas kézilabda, kispályás foci, kosárlabda, röplabda és street ball játékok lebonyolítására, emellett futókörrel és távolugró gödörrel is ellátták. A kertet mészkőből készült padok díszítik, míg az utcakaputól az iskola bejáratáig hosszan elnyúló mészkőjárda vezet, két oldalán platánfasorral. A bevezető út mellett helyet kapott 43 parkoló is.

 

 

Cemix-termék segítette az íves felületek tökéletes kiképzését

A projektben felhasznált alapanyagokra áttérve Rácz Tamás elmondta, a felületképzésben a Cemix Hungary Kft. nagymértékben segítette a munkákat: „Folyamatos egyeztetések keretében kaptunk szaktanácsadást, amit az is segített, hogy a cégünk sokéves jó kapcsolatot ápol a Cemix-szel.”

 

 

A felhasznált Cemix-termékek közül a vakolathímzéshez használt kvádervakolatot emelte ki, amit a gyártó folyamatosan és azonos minőségben biztosított. „Az alapvakolatot az MP 501 I silós és zsákos anyagból képeztük, ami nagy segítség volt az íves felületek tökéletes kiképzéséhez: az oszlopfejek, íves gerendák, íves orsótér és gömbölyített felületek esetében.”

Arra is kitért, hogy a kültéren a homlokzatot szigetelés nélkül alakították ki Porotherm 44-es Klíma téglával, amely a Cemix MP 503 A silós és zsákos vakolatát kapta. „Ezt a Cemix Putzgrund vakolatalapozóval és a Cemix SiliconOLA Extra R2 nemesvakolattal zártuk.”

 

 

Folyamatosan bővült a beszállított termékek köre

A fenti információkat megerősítve a Cemix regionális projektvezetője elmondta, a gyártó 2020 első félévében kapcsolódott be a munkákba a fent említett MP 501I gépi vakolat silós kiszolgálásával. „2020 közepén már a tornaterem hőszigeteléséről és az épület homlokzati rétegrend kialakításáról tárgyaltunk a kivitelezővel, ekkor már az első emelet falazása a végéhez közeledett” – tette hozzá Bartus Gergely. „Ezt követően folyamatosan bővítettük a szállítandó termékek körét.”

 

 

Szavaiból kiderült, a tornaterem hőszigetelését ásványgyapot rendszerrel biztosították, ami a Cemix StyroKleber extra ragasztó és ágyazó habarcs, a Putzgrund alapozó, valamint a Cemix SiliconOLA R2 nemesvakolat alkot. A fentieket követően 2021 során sorrendben az oszlopfők gipszes vakolásához, a homlokzati vakoláshoz, a homlokzati felületkialakításhoz, valamint a burkoláshoz használták a Cemix különböző termékeit.

 

A minőség, az ár és az épületfizika adta a fő szempontokat

Amikor arról kérdeztük, hogy miért érdemes a cég termékeit alkalmazni egy ilyen típusú beruházásnál, azt emelte ki, hogy a Fejér-B.Á.L. Zrt. a lehető legjobb műszaki tartalomra törekedett, a gazdaságosság figyelembevételével.  „A termékeink minősége magas színvonalú, az áruk pedig kedvező. Meglátásom szerint a hazai gyártásból származó előnyök és a műszaki támogatottságnak köszönhető az, hogy mellettünk döntöttek” – fogalmazott Bartus Gergely.

 

 

„A kivitelező ugyanakkor figyelembe vette a szakma által is alapvetően elvárt különböző épületfizikai tulajdonságoknak való megfelelést is: így többek közt a páraáteresztés, az állékonyság, az öntisztulás, az élettartam, valamint az épület- és hőmozgások is a szempontok között szerepeltek.”

 

Az eddig ismeretlen termékek iránt is megvolt a bizalom

A regionális projektvezető beszámolója néhány különleges projektelemre is rámutatott, amelyet a Cemix speciális termékeivel lehetett megoldani. „Eleve maga a tervezési koncepció is különleges volt, hiszen beltérben is a homlokzati vödrös vakolat került felhasználásra a megjelenése miatt.” Szintén speciális igény volt az elliptikus födémáttörések, virágvályúk, illetve az oszlopfők íves kialakítására: „Ezeket, cementes MP 501 I, és Gipszes MP 701 G vakolattal oldották meg. További érdekesség, hogy a tantermek jelölése kvádervakolatból készült, a felesleges anyag visszakaparásával.”

 

 

A projektre visszatekintve a Cemix szakembere azt is kiemelte, hogy a kivitelező céggel a kapcsolat régre nyúlik vissza, ugyanakkor a kivitelezésben résztvevőkkel a személyes kontaktus a projekt kapcsán alakult ki. „A régi kapcsolat miatt a termékeinknek a kivitelező cégen belüli jó hírneve, ismertsége segített, így az eddig számukra ismeretlen termékeink iránt is volt bizalom” – árulta el.

Kérésünkre azt is megfogalmazta, hogy projektmenedzserként mi volt számára a legnagyobb kihívás, egyben a legfontosabb cél: „A műszaki igények kielégítése olyan termékek ajánlásával, melyek műszaki színvonala megfelel az igényeknek, de a gazdaságosság szempontjából is elfogadhatók. A projekt eredményeivel ugyanakkor nagy mértékben elégedett vagyok, mert viszonylag ritka az olyan fejlesztés, ahol ekkora termékportfólió kerül felhasználásra egy gyártón belül.”

 

 

A Cemix a következő termékeket biztosította a különböző munkafázisokhoz:

  • az oszlopfők vakolásához: MP 701 G gipszes vakolat;
  • a homlokzati vakolás előkészítéséhez: KLEBESPACHTEL lábazati ragasztó és ágyazó habarcs;
  • a homlokzati vakoláshoz: MP 503 kültéri gépi vakolat
  • a homlokzati felületkialakításhoz: THERMOFIX ágyazóhabarcs, PUTZGRUND vakolatalapozó, SILICONOLA R2 vödrös vékonyvakolat;
  • a burkoláshoz: FLEX csemperagasztó, SILVERCOL fugázó, SZANITER SZILIKON hézagtömítő, AQUASTOP kenhető vízzszigetelés, AQUASTOP BAND hajlaterősítő szalag.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.Biatorbágyúj iskolaépületiskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés