2024.07.15, Hétfő
Egy beruházásban javul három hajdúsági város ivóvízellátásának biztonsága
Illusztráció

Egy beruházásban javul három hajdúsági város ivóvízellátásának biztonsága

mti

2024.06.24. 17:16 - Szabó Ákos

A Mészáros és Mészáros Zrt. kivitelezésében többek között 71 kilométernyi páros távvezeték készül el.

Hirdetés

Tizenhétmilliárd forint európai uniós és hazai forrásból valósul meg az az ivóvízbiztonság-javító program, amely Balmazújváros, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény településeken zajlik – mondta el az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára Hajdúnánáson hétfőn délelőtt.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a háztartások csaknem 100 százalékába eljut az ivóvíz, míg Romániában csak 74 százalék ez az arány, így a következő időszakban ezért már más természetű fejlesztésekre van szükség, növelni kell például az ivóvízellátás biztonságát.

 

Fontos, hogy az ivóvíz mindig elérhető legyen

Ezt a célt szolgálja a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TVR Zrt.) és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumának beruházásában megvalósuló projekt, melyben a Keleti Főcsatorna Felszíni Ivóvíztisztító Művéből a három városba vezetőpáros távvezetéket alakítanak ki.

Mindemellett Hajdúnánáson a meglévő 150 köbméteres víztorony helyett egy 46 méter magas, 1000 köbméteres víztorony is megépül

– derült ki a sajtótájékoztatón, mint ahogy arról is szó esett: az ikervezetékeket úgy alakítják ki, hogy üzemzavar esetén se szüneteljen a szolgáltatás.

Fábrik Tamás, a TVR Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, az ivóvízbiztonság elérésében jelentős szerephez jut a szakemberek digitális tudása.

Füzék Gábor, a Mészáros és Mészáros Építőipari Zrt. projektvezetője az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a rétegvíz megőrzését. A 71 kilométer hosszú páros távvezeték, valamint a hajdúnánási víztorony 910 nap alatt készül el, idén november közepére.

VízgazdálkodásÉpítési és Közlekedési MinisztériumMészáros és Mészáros Kft.HajdúnánásBalmazújvárosHajdúböszörményivóvíz

Hírlevél

Hirdetés