2024.05.24, Péntek

Az autosforum.hu tájékoztatása szerint megtartották a budapesti Hungária körúton épülő BMW-autószalon bokrétaünnepségét. A portál azt írja, a közel 3 milliárdos beruházással Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb BMW-központját hozza létre a Wallis Motor Pest Kft.

Az épületkomplexum generáltervezője az Aspectus Architect Zrt. volt, a kivitelezést a Market Építő Zrt. végzi. A Wallis Motor Pest Kft. ügyvezető igazgatója, az ünnepségen elmondta, a kivitelezési munkák január elején kezdődtek meg. „Olyan központot hozunk létre, ami a közép-európai régióban egyedülálló méretű és kialakítású” – fogalmazott Antal Péter. „Egyaránt megfelel majd a BMW legújabb nemzetközi építészeti és műszaki standardjainak, valamint a megrendelő sokéves autós tapasztalatának és igényeinek is. Az átadást szeptemberre tervezzük, az ügyfeleink előtt várhatóan szeptember 22-én nyílik meg az új márkakereskedés.”

 

Házi naperőművet kap a szalon

A projekt első ütemében a 10 333 négyzetméteres telken több mint 5000 négyzetméteres hasznos alapterületű komplexum épül.

A beruházásnál olyan környezettudatos építési kritériumokat vettek figyelembe, mint a nyílászárók és homlokzatok hőszigetelési tényezői, a csapadékvíz gyűjtése öntözési célokra, illetve magas hatásfokú gépészeti berendezések alkalmazása. „Miután a BMW napjaink leginnovatívabb gépjármű márkájának számít - élen járva az elektromos autók fejlesztésében és a zöld, újrahasznosított energia felhasználásában – kézenfekvő volt, hogy a képviselt márkához igazodva a Wallis csoport is ezt az utat kövesse” – mutatott rá Antal Péter.

Az épületre 49 kilowatt teljesítményű napelemes kiserőművet telepítenek, ennek termelése fedezni fogja a márkakereskedés energiaszükségletének mintegy 30 százalékát. A tervek szerint a fennmaradó szükségletet is zöld energia beszerzésével elégíti ki a cég.

Az új autókereskedés évente a kft. saját termelésével mintegy 20 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátástól kíméli meg a környezetet, valamint az energiaköltséget 30 százalékkal mérsékli.

 

Tavaly rekordot hoztak az eladások

Az új szalonban 16 új és 6 fiatal BMW Prémium Selection használt autót, a BMW motorkerékpár bemutató teremben 16 motort, a MINI épületben pedig 8 új autót tudnak majd bemutatni. Eközben a kültéri, fedett terület, 20 új gépjármű kiállítására nyújt lehetőséget.

A cég az ünnepségen ismertette, hogy tavaly rekordévet zárt, csaknem 500 BMW gépkocsi, 150 BMW motorkerékpár és több mint 80 MINI gépkocsi magyarországi értékesítésével. A társaság és a Wallis Motor Duna Kft. eladásai együtt a magyarországi BMW-piac értékesítési volumenének több mint harmadát adta - olvasható a közleményben.     

A Wallis Motor Pest Kft. 2011-ben kezdte meg működését önálló cégként, a Wallis Autó Csoport tagja. Tájékoztatásuk szerint a kft. értékesítési árbevétele 2015-ben 15 milliárd forintra nőtt, az előző évi 10,45 milliárd forintról, adózott eredménye pedig 236 millió forintra emelkedett a 2014-ben elért 32,9 millió forintról.

(autosforum.hu, mti)

(a cikkben szerepelő kép illusztráció)

Market Építő Zrt.Energetikaautóipar