2024.04.19, Péntek
Húsz éve nem ugrott ekkorát a veszprémi építőipari gyártó
(a cég vakolatgyártó tornya Bugyiban - ysako.hu)

Húsz éve nem ugrott ekkorát a veszprémi építőipari gyártó

mti, magyarepitok.hu

2017.08.03. 10:19 - Hegedűs Gergely

A klímát kiváltó vakolatot kifejlesztő Lassersberger-Knauf 22 százalékos növekedést könyvelt el hat hónap alatt, év végére átlépi a 9 milliárdos árbevételhatárt. A feltöltött raktárkészlet is kellett a gyorsan növekedő építőipari igények kielégítéséhez.

Hirdetés

Az elmúlt húsz év legnagyobb forgalomnövekedését érte el az idei év első felében az építőanyagokat gyártó és forgalmazó Lasselsberger-Knauf Kft. Az 1989-ben Veszprémben alapított cég első féléves árbevétele 22 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A várakozása szerint a társaság éves nettó árbevétele az év végén átlépi a 9 milliárd forintot a tavalyi 7,3 és a tavalyelőtti 7,1 milliárd forint után.


A teljes kapacitás is kevés lett volna

Ugyanezt a tendenciát írta le a Mapei Kft. híre. Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó társaság július elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy forgalma 30 százalékkal nőtt az első félévben előző év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) júliusi közlése szerint egyes építőanyagok forgalma 20-30 százalékkal is nőtt az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Veit Tamás, az LB-Knauf ügyvezető igazgatója szerint a növekedés ténye nem, de annak mértéke még a céget is váratlanul érte. A termékek iránti keresletet teljes termelési kapacitás mellett is csak úgy tudták kielégíteni az elmúlt hónapokban, hogy feltöltött raktárkészlettel vágtak neki az évnek - jelezte a közleményben.    


2020-ig biztosan kitart a növekedés

Az Lb-Knauf további emelkedésre számít, amihez az állami beruházások mellett a lakosság és a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása is hozzájárul. A kedvezményes hitelek és állami támogatások felpörgették a lakásépítési piacot, ezért a következő két évben is növekedéssel számolnak, de ennek mértéke várakozásaik szerint visszafogottabb, egyszámjegyű lesz.

Veit Tamás szerint ugyanakkor kérdés, hogy az építőipar milyen pályán mozog majd 2020 után. A bizonytalanságot jelentő tényezők között említette az uniós támogatások csökkenését, a 2019-től életbe lépő energetikai előírásokat, valamint a munkaerőhiányt.    


Év végére felépül a cég hatodik gyára is

A Lasselsberger-Knauf Kft. széles termékportfóliót kínál a színező- és az alapvakolatoktól a hidegburkolási termékekig. A vállalat által kifejlesztett fázisváltó vakolat tavaly nagy visszhangot keltett, általa klíma nélkül is 26 fokon lehet tartani a szobahőmérsékletet. A veszprémi központú cég marketing és értékesítési igazgatója ebben az interjúban mutatta be lapunknak a különleges adalékanyaggal készülő terméket.

A vállalat gyárakat működtet Veszprém mellett Bugyiban, Debrecenben, Vácott és a horvátországi Durdevacban, a második horvátországi gyára a tervek szerint az év végén kezdi meg működését. A társaság a Horvátországban és Romániában működő leányvállalataival együtt több mint 200 munkavállalót foglalkoztat.

A cég tulajdonosai a Lasselsberger és a Knauf család. A Lasselsberger család tulajdonában számos építőanyag-ipari vállalkozás van Magyarországon, Ausztriában és a környező országokban, a Knauf család a világ minden részén több mint 110 üzemet mondhat magáénak.

Mapei Kft.Iparági híreképítőipari cégeképítőipari gyártókLasselsberger-Knauf Kft.

Hírlevél

Hirdetés