2024.04.19, Péntek
Az Épkar varázsolja újjá a Budai Vigadó műemléképületét
magyarepitok.hu

Az Épkar varázsolja újjá a Budai Vigadó műemléképületét

magyarepitok.hu

2017.01.31. 17:10 - Antal Zsófia

Jövő tavaszra készül el a Hagyományok Házának otthont adó épület belső átalakítása: a dísztermet eredeti fotók alapján rekonstruálják, befedik és közösségi térré alakítják a belső udvart, és lehetővé teszik az épület teljesebb és zavartalan kihasználását.

Hirdetés

2018 májusára megújul a Budai Vigadó épülete az I. kerületben. 2007-ben már megtörtént az utcai homlokzatok rekonstrukciója, most azonban sor kerül az épület teljes körű felújítására és bővítésére is, melyre a közbeszerzési felhívást tavaly augusztusban jelentették meg. A munkát a budapesti székhelyű Épkar Zrt. nyerte el, a kivitelezés a napokban kezdődött. A nettó 4,6 milliárd forint értékű beruházást a 237/2015. (IX. 4.) kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A rekonstrukciót az Archikon Stúdió tervezte meg.

A kétemeletes, belsőudvaros, neoreneszánsz-eklektikus épületet Kallina Mór és Árkay Aladár tervei alapján 1897-1899-ben építették fel, a budai polgárok régi vágyát teljesítve. A felújítást a ház történeti jelentősége, műemlék jellege és leromlott állaga indokolja. Emellett a Hagyományok Háza összetett feladatkörének korszerű ellátása is csak az épület átalakításával oldható meg. Az intézmény célja a Kárpát-medencei néphagyomány ápolása, s három szervezet - a Magyar Állami Népi Együttes, a Folklórdokumentációs Könyvtár és a Népművészeti Módszertani Műhely – működik benne. A munka során az épület közönségforgalmi tereit oly módon alakítják ki, hogy mindhárom számára biztosított legyen az akadálytalan és korszerű működés.

Az épület földszintjén és első emeletén, a Corvin tér felőli és a Fő utcai oldalon elbontják az utólagos galéria beépítéseket. A hasznos alapterület így csökken, ezt azonban a tetőtér beépítésével és a pinceszint hasznosításával kompenzálják. A meglévő lakások megszüntetésével az épület egésze használhatóvá válik.

Az Épkar Zrt. a fentiek mellett az alábbi főbb átalakításokat végzi el:

  • A Corvin tér felől a kupolatér az eredetihez hasonló díszműbádogos lezárást kap, a Fő utca felőli balusztrád mögött tetőterasz alakul ki.
  • Az emeleti díszterem eredeti állapotát fényképek alapján állítják helyre; emellett a színpadot a jelenlegihez képest a hátsó fal kiváltásával hátrébb húzzák, és akusztikailag szükséges hangelnyelő felületeket alakítanak ki a teremben.
  • A belső udvar lesz az épület új közösségi tere, melyet lefednek, és pihenő területet, valamint büfét alakítanak ki benne.
  • A Fő utcai oldalon kiállítóterem, az Iskola utcai részen előadó- és táncterem jön létre.
  • A tetőtérben kapnak helyet a próbatermek, a kézműves műhelyeket pedig a földszintre helyezik, ami az utcai vizuális kapcsolatot és a közvetlen közönségkapcsolatot szolgálja. A második emeleten alakul ki a folklórdokumentációs központ.
műemlékfelújításÉpkar Zrt.Mi épül?építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés