2024.04.19, Péntek
Toborzó irodából közösségi térré változik a 111 éves Kállay-kúria
(nyiregyhaza.hu)

Toborzó irodából közösségi térré változik a 111 éves Kállay-kúria

mti, magyarepitok.hu

2017.02.21. 16:36 - Hegedűs Gergely

A háromezer négyzetméteres nyíregyházi neoklasszicista épület közel egymilliárd forintból újul meg a Nyírépszer kivitelezésében.

Hirdetés

Várhatóan március végére befejeződik Kállay Miklós egykori miniszterelnök által is használt családi kúria felújítása Nyíregyházán. Az ingatlan felújítása állami beruházás keretében zajlik, a kormány 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását.


A tartószerkezet és a belső terek is átalakulnak

A projekt közbeszerzését a Nyírépszer Hungária Kft. nyert el tavaly szeptemberben. A kivitelező az épület keleti részen irodák helyett három kiállító helyiséget alakít ki, míg a nyugati részből egyetlen nagy multifunkciós teret hoz létre.

Az épület emellett új főbejáratot, új vizesblokkot, könyvtárt, olvasótermet és irodákat is kap. Homlokzata megújul a meglévő vakolati architektúrára figyelemmel, nyílászáróit lecserélik, és a tartószerkezet átalakul.


Közösségi és kiállító tér születik

A rekonstrukció után a Bessenyei téren lévő ingatlan térítésmentesen a város tulajdonába kerül át. Az új épületbe a jelenleg a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény költözik be. A tervek szerint közösségi térként is funkcionáló ingatlanban a nyíregyházi múzeum gyűjteményi anyagait és a Kállay-gyűjteményt helyeznék el. Továbbá időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként is használnák.


Az egyik legősibb nemesi család tulajdona volt

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett itt, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon, tagjai kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

Mi épül?Nyíregyházakastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés