2024.04.20, Szombat
Évi 3600 tonna műanyagtól szabadíthat meg a Faddon épült feldolgozó
A kép illusztráció! (nmh-sro.com)

Évi 3600 tonna műanyagtól szabadíthat meg a Faddon épült feldolgozó

MTI

2017.05.04. 09:16 - Antal Zsófia

Dízelolajjá alakítja a hulladék fóliákat és flakonokat a Tolna megyei üzem, mely több mint 1 milliárd forintos beruházásban jött létre.

Hirdetés

Kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon. Az üzem a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozza fel. A megújuló energia projekteket bonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól 434 millió forint támogatást nyert el.

Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket.

Kovács József, a társaság környezetvédelmi szakértője elmondta: az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé. Az eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. A beruházás másfél-három év közti időtartam alatt térül meg.

A műanyaghulladékokat jelenleg Magyarországon égetőkben vagy pirolizálással (hő általi kémiai lebontással) dolgozzák fel. Mindkét eljárásnak van környezetterhelési kockázata és a társadalmi elfogadottságuk is alacsony - jegyezte meg a szakértő.

Mi épül?megújuló energiaüzemépítésFadd

Hírlevél

Hirdetés