2024.03.29, Péntek
Ez az öt település nyerte el a gyógyhelyeket fejlesztő forrásokat
(fotó: Zsóry Gyógy- és Strandfürdő)

Ez az öt település nyerte el a gyógyhelyeket fejlesztő forrásokat

turizmusonline.hu

2017.07.26. 08:22 - Hegedűs Gergely

Az összesen mintegy 4,5 milliárd értékű projektekben új turisztikai célpontok jönnek létre, javul az infrastruktúra, meghosszabbodik a szezon.

Hirdetés

Július 21-én hozták nyilvánosságra a "Gyógyhelyek turisztikai fejlesztése" pályázat nyerteseit. A turizmusonline.hu információi szerint megközelítőleg harminc pályázati anyag érkezett be, öt település nyerte el a támogatást: Bük (Bükfürdő), Mezőkövesd (Zsóry), Gyula, Kiskunhalas és Sopron.

A nemzetközi hírű fürdővel rendelkező Bükfürdő évente 1 millió turistát vonz. A megítélt 999 millió forintot a pályázat szerint arra használja, hogy a forgalom bővülését követni tudja. Fejlesztik a látogatóközpontjukat, többek között "kövület" fal, mobil alkalmazások, "szelfipont"-ok, gyermekfoglalkoztató helyek létesítésével.

A szintén 999 millió forintot nyert Gyula turisztikai fejlesztéseinek a fókuszában a gasztrokultúra erősítése áll, kiaknázva a település gasztronómiai hagyományait (csokoládé, kolbász, méz, pálinka). A fejlesztés eredményeként gasztroturisztikai célpontok jönnek létre: a Csokoládé Élményközpont és a Százéves Cukrászda néven. Szintén kialakításra kerül a Gyulai Kolbász Élmény- és Látogatóközpont egy régi mozi épületében, a város tradicionális termékét népszerűsítve, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a helyi vállalkozásoknak is. 

Kiskunhalas az elnyert 876 milliós forrásból azt a célt tűzte ki, hogy a szezont meghosszabbító, egész évben igénybe vehető turisztikai szolgáltatásokat hozzon létre. A projekt a gyógyfürdő vonzerejére épít, azt kiegészítő innovatív megoldásokkal: Zöld Város, Zöld Gyógyhely elismerés kialakítása, információs és tájékoztató táblák, street art és land art elemek.

A mezőkövesdi Zsóry-fürdő 918 millió forintot nyert a pályázaton, a forrásból egy tematikus egészségparkot hoznak létre a gyógyhely kapujában. A jelenlegi parkoló és ligetes szabad terület multifunkciós szabadidőparkká való átalakítása egyaránt szolgál infrastrukturális célokat és a gyógyhely turisztikai vonzerejenek bővítését.

Sopronnak 754 millió forintot ítéltek meg a pályázata alapján, ami szerint ahhoz, hogy az egészségturizmus versenyképes legyen a városban, számos hiányosságot szükséges orvosolni. Javítani kell a gyógyhelyek megközelíthetőségét, szélesebb egészségturisztikai kínálatot kell kialakítani és a fejleszteni kell a kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat. Emellett városképi, üdülőhelyi szerkezeti fejlesztések, egyediséget hangsúlyozó marketingtevékenység is a projekt célja.

Mi épül?turizmus

Hírlevél

Hirdetés