2024.04.16, Kedd
Országos belvízvédelmi projekten dolgozik a Szabadics
fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Országos belvízvédelmi projekten dolgozik a Szabadics

magyarepitok.hu

2018.01.25. 13:37 - Antal Zsófia

A zalai vállalat összesen hat helyszínen, elsősorban a Dunántúlon és a Csepel-szigeten hajtja végre szivattyútelepek rekonstrukcióját.

Hirdetés

Elöregedett, vagy nem megfelelő kapacitású belvízvédelmi szivattyútelepek fejlesztése indul a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. A vízügyi igazgatóságok 41 szivattyútelepen terjesztettek fel rekonstrukciós igényt, ebből 9 vízügyi igazgatóság területén 11 javaslatot választott ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A nettó 820 millió forintos, 100%-os támogatottságú projekt első lépéseként a Dunántúlon és a Csepel-szigeten, valamint Bács-Kiskun megyében indulnak el a fejlesztések. A projektrész csütörtöki miskolci nyitórendezvényén Presir József, a kivitelező Szabadics Zrt. építésvezetője ismertette, hogy a területen összesen hat létesítmény érintett.

Presir József a miskolci nyitórendezvényen (A képre kattintva galéria nyílik!)

A Szabadics Zrt. következő feladatokat valósítja meg:

  • Az Árpási szivattyútelepen (ÉDUVIZIG) vasbeton alépítmény, valamint mozgógereb és szállítószalag épül.
  • A Búberki szivattyútelepen (NYUDU-VIZIG) megtörténik a teljes gépészeti és villamos felülvizsgálat és felújítás.
  • Az Ordacsehi szivattyútelepen (DÉDUVIZIG) a feladat a telepített négy gépegység korszerűsítése vagy azonos kapacitású egységekre történő cseréje, elektromos vezérléssel és jövőbeni távfelügyeleti vezérlés kiépítésével, valamint a meglévő csővezeték felújítása, cseréje, zsilip, uszadék-fogó és kezelőépület felújítása.
  • A Makádi szivattyútelep (KDVVIZIG) meglévő gépegységének gépészeti felújítása; szivattyútelepi villamoshálózat felújítása; meglévő szívóvezeték cseréje; automata mozgógereb beépítése; egy meglévő szivattyú gépegység kiváltása új korszerűbb gépegységgel, nyomóvezeték kiépítéssel, vezérléstechnikai rendszer kialakításával.
  • A soltszentimrei XIV. torkolati szivattyútelepen (ADUVIZIG) elektromos szivattyúk beépítését kell elvégezni, a kapcsolódó vezérléstechnikai és biztonsági rendszerek kiépítésével együtt. Ki kell építeni az elektromos hálózatot, és felújítani a szivattyútelepi gépházat.
  • A Bajaszentistváni szivattyútelepen (ADUVIZIG) vasbeton alépítmény építése két elektromos üzemű szivattyú beépítésével együtt.

 

Jövő tavaszig az öt másik projektelem is elkészül

A teljes, 11 elemből álló KEHOP projekt megvalósításának határideje 2019. április 30., eddig az időpontig a fenti haton túl megtörténik majd:

  • a Győrteleki szivattyútelep (FETIVIZIG) elbontása és szivattyúállás kiépítése,
  • az Olcsvai szivattyútelep (FETIVIZIG) rekonstrukciója,
  • a Prügyi és Felsőberecki szivattyútelepen (ÉMVIZIG) uszadékfogó gerebek kialakítása, zsilipek átépítése,
  • Szivattyútelepek rekonstrukciója a TIVIZIG területén,
  • Vargahosszai szivattyútelep (KÖVIZIG) rekonstrukciója: két szivattyúegység felújítása, gépi gereb beépítése.

Galéria

Szabadics Zrt.Mi épül?Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)vízügyCsepelOrszágos Vízügyi FőigazgatóságBács-Kiskun megyeDunántúl

Hírlevél

Hirdetés