2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Harminckétezer férőhelyes sertéshizlalda épül Somogyban
MTI

Harminckétezer férőhelyes sertéshizlalda épül Somogyban

MTI, magyarepitok.hu

2018.04.03. 10:24 - Antal Zsófia

A komplexum egyik épületénél már megtartották a bokrétaünnepséget, a teljes beruházás két éven belül készül el.

Hirdetés

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a Claessens Grouphoz tartozó Somogyi Kalász Kft. a Somogy megyei Böhönyén. A 4 milliárd forintos beruházással két éven belül elkészülő négy, összesen 32 ezer férőhelyes épület egyikének bokrétaünnepségét csütörtökön tartották a településhez tartozó Terebezdpusztán. Az épület kivitelezője a Hettyei-Éptech Kft.

Claessens Peter, a cégcsoport egyik tulajdonosa az eseményen elmondta: a beruházást saját forrásból, egy korábban elavult komplexum területén valósítják meg környezetkímélő technológiák alkalmazásával, a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak megfelelően.

Zsoldos Márta Piroska, a település független polgármestere elmondta, a cégcsoport most 250 embert alkalmaz, a fejlesztéssel 30-50-nel bővülhet a létszám.

Claessens Johan, a Claessens Group ügyvezetője (b) és Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője az épülő sertéshizlalda egyik épületének bokrétaünnepségén (fotó: MTI)

 

A takarmány nagy részét is maguknak termelik

A belga származású Claessens család 22 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A család tagjai magyar állampolgárságot kaptak, cégcsoportjuk Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hizlalással, növénytermesztéssel foglalkozik. Kétezer tehenük van, éves tejtermelésük 20 millió liter, hatezer egyedből álló kocaállományuk heteken belül mintegy nyolcezresre nő. Az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, valamint környékbeli gazdáktól vásárolják.

A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly összesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évit.

munkahelyekMi épül?építőipari cégekélelmiszeriparBöhönye

Hírlevél

Hirdetés