2024.07.13, Szombat
2,5 milliárdból újul meg az Olof Palme Ház
kép: orientpress.hu

2,5 milliárdból újul meg az Olof Palme Ház

MTI

2016.05.17. 10:11 - Antal Zsófia

Jövőre kezdődik az Olof Palme Ház rekonstrukciója. A teljes körűen megújuló neoreneszánsz épület 2019-ben nyithatja meg kapuit, kulturális és vendéglátó funkciót kap majd.

Hirdetés

A Pfaff Ferenc által tervezett, több mint 1200 négyzetméter alapterületű műcsarnok az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült, és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb épülete volt. Megépítésekor a Zsolnay-díszítéseknek köszönhetően leginkább színességét emelték ki. Közepén az oldalszárnyakból kiemelkedő, gazdagon díszített csarnok fogadta a látogatót. Innen jobbra és balra nyíltak a kiállításoknak helyet adó termek.

A Liget Budapest projekt keretében 2,5 milliárd forintos tervezési közbeszerzési felhívást írtak ki az épület felújítására - közölte a Városliget Zrt. 2019-ben nyithatja meg kapuit, és a tervek szerint a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátó funkciót kap majd. Zugló önkormányzata jelezte, hogy szívesen látnának itt egy helytörténeti múzeumot is. A Kertem nevű vendéglátóhely már az Olof Palme Ház mellé költözött, és a rekonstrukció ideje alatt is itt fog működni - áll a közleményben.

A ház a Városliget szívében található, évek óta nincs használatban, állapota leromlott. A műcsarnoki, kiállítási funkcióknak már a megépítését követően kicsinek bizonyult (ezért volt szükség a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb épületére). A második világháború alatt az Olof Palme Házban hadikórház működött. A bombázások során megsérült, az eredeti beltéri díszítések megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett, ekkor kapta ma is meglévő ipari, irodai jellegét.

A Művészeti Alap jogutódjaként 1994-ben létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de művészeti célok helyett kávéház, söröző, iroda és tánciskola működött benne. Az ingatlan tulajdonjogát 2012-ben a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kapta meg, majd az elmúlt évben a Városliget Zrt. kezelésbe került.

Az Olof Palme Ház felújítására vonatkozó tervezési kiírás meghirdetése mellett még ebben a hónapban döntés születik a Városliget zöldfelületét teljesen megújító és gyarapító tájépítészeti pályázat nyerteséről, valamint májusban lesz a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt nemzetközi tervpályázat eredményhirdetése is.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosliget

Hírlevél

Hirdetés