2024.05.25, Szombat

Az újság által megkérdezett ingatlanfejlesztők szerint az áfacsökkentés fellendítené az építőipart, csökkentené a munkanélküliséget és a hatására vidéken is megjelennének az olcsóbb kategóriájú új lakások.

„A kormány érdemben két áfakulcs közül választhat, mert az Európai Unióban 5 vagy 18 százalék lehet a szociális lakásépítések áfája. Ehhez persze definiálni kellene, hogy mit értünk szociális lakásépítés alatt” – mondta a 24.hu-nak Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. „A Cordia abban a pillanatban el tudna indítani egy évi 1000-1200 lakásos projektet Budapesten, amikor a kormány 5 százalékra viszi le az áfát. Egyébként a magas áfa miatt nem jön ki a matek, nem éri meg a fejlesztőknek lakásokat építeni.”

Természetesen most is épülnek új lakások, ám azok a nagyobb vidéki városok, és Budapest jobb részeire koncentrálódnak, és főként a magasabb vásárlóerővel rendelkezőknek készülnek, így számuk is elenyésző.

Földi szerint mindez azért van, mert ma bruttó 320-350 ezer forint/négyzetméter ár felett van az a határ, amelynél a beruházó már pluszban tud kijönni. Ez ma nagyjából egy 32-35 milliós 100 négyzetméteres vagy egy 16-17,5 milliós 50 négyzetméteres lakást jelent. Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója is alátámasztotta ezt, szerinte a fejlesztők reális hozama nagyjából 10 százalék, ez alatt nem vágnak bele nagyobb lakásprojektekbe. Kérdés, ha csökken az áfa, mennyivel bővül a választék, és ebből a szegényebbek érezni fognak-e bármit is.

Mindkét fejlesztő biztos abban, hogy az új lakásokra óriási igény van, és lesz is Magyarországon. Földi szerint annál is inkább, mert az új lakások nem a használtakkal, hanem az újszerű lakásokkal versenyeznek. Tehát van egy réteg, nagyjából 15-20 százaléknyi, amely mindenképpen új lakást szeretne, mert nem akar bajlódni a felújítással, és ha nem kapja meg, akkor vásárol újszerű lakást, majd használtat. Új lakást azonban nem tud venni, mert ezek a lakások drágák. Az áfa csökkentés egyik hatása éppen az lenne, hogy bővülne a kínálat, a fejlesztők nagy volumenben építenének olcsóbb lakásokat is (mert nekik így már megérné a beruházás).

Nagyon leegyszerűsítve nagyjából arról van szó, hogy nem 2000 új lakás épülne drágán, a városok jobb környékein, mint idén, hanem mondjuk évi 5-8000 lakás valamivel olcsóbban, az egész országban.

A 24.hu többek közt a várható lakásárcsökkenést is elemzi (8-10 százalékos lehet az új lakásoknál), továbbá beszámol a környékbeli országok hasonló célú áfacsökkentésének tapasztalatairól – a teljes cikk itt olvasható:
http://24.hu/fn/gazdasag/2015/11/11/lecsokkenhetnek-a-lakasarak-egy-even-belul/

Galéria