2024.03.29, Péntek
LafargeHolcim: így építkezik, aki komolyan veszi a fenntarthatóságot
lafargeholcim-foundation.org

LafargeHolcim: így építkezik, aki komolyan veszi a fenntarthatóságot

magyarepitok.hu

2017.03.13. 08:59 - Antal Zsófia

A francia és svájci gyökerű LafargeHolcim 2003-ban hozta létre alapítványát, mely jól átgondolt elvek mentén küzd a fenntarthatóságért, s eszerint értékeli az építészeti pályázatára beérkező projekteket is: a gazdaság, a környezet és a társadalom szempontjait egyaránt figyelembe veszi.

Hirdetés

Egy hét múlva, március 21-én zárul az 5. Nemzetközi LafargeHolcim Awards fenntartható építészeti pályázat. A 2 millió dollár összdíjazású verseny egyrészt az előrehaladott tervezési fázisú projekteket keresi az építészet, a magas- és mélyépítés, a tájépítészet és várostervezés, valamint az építőanyagok és technológiák területéről, másrészt nyitott a fiatal szakemberek és hallgatók ötletei számára is. A verseny első körben öt régióban – Európa, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Közel-Kelet-Afrika és Ázsia-Csendes-Óceán – zajlik.

A LafargeHolcim Alapítvány egyetemekkel és szakemberekkel együttműködve határozta meg a fenntartható építészet öt fókuszterületét, melyek mentén nem csupán a LafargeHolcim Awards pályaműveit értékelik, hanem a versenyen kívül, mindennapi tevékenységük során is ezek szerint járnak el. Hogy az épített környezet hosszú távon is fejlődni tudjon, egyformán fontos figyelembe venni a gazdaság, a társadalom és a környezet egymásba fonódó szempontjait.

Az alapítvány angolul az öt P, azaz a Progress (Fejlődés), People (Emberek), Planet (Bolygó), Prosperity (Jólét) és Place (Helyszín) szavak mentén gyűjtötte csokorba a fenntarthatósági szempontokat.

  • Progress: olyan innovatív, átütő erejű fejlesztéseket keresnek, melyek különböző területeket hangolnak össze, ezért több esetben alkalmazhatók. Új és jobb technológiákat használnak fel, valamint hosszú távon is jól mérhetők, dokumentálhatók.
  • People: a közösség erősítése és az etikai normák betartása miatt nagyon fontos, hogy a létrejövő épített környezet befogadó legyen a társadalom minden szereplője számára, valamint a megvalósítás során átláthatóan járjanak el, biztonságos és fair körülmények között történjen a munkavégzés.
  • Planet: az erőforrásokkal pazarlás nélkül kell gazdálkodni, és az ökológiai lábnyom minimalizálására kell törekedni. Ennek érdekében minél több helyen a megújuló energiaforrások alkalmazása a cél, tilos a környezet károsítása, és az is fontos, hogy az építmények ellenálló, tartós anyagokból készüljenek.
  • Prosperity: gazdaságilag életképes és a gazdaság többi szereplőjével kompatibilis fejlesztéseket kell végrehajtani. Emellett lényeges a változásra való nyitottság, hogy a jövőben előálló körülményekhez mindig alkalmazkodni lehessen.
  • Place: fontos a fizikai, az emberi és a kulturális környezetre gyakorolt pozitív, esztétikus hatás. Funkcióját tekintve a fejlesztések rugalmasan illeszkedjenek a város vagy a táj kontextusához és látványukban, anyagukban kellemes érzetet keltsenek.

A fenti öt kritériumnak leginkább megfelelő projektek minden régióból továbbjutnak a LafargeHolcim Awards 2018-as globális versenyére. A fenntartható építészet néhány, a verseny keretében is díjazott követendő példáját későbbi cikkünkben mutatjuk majd be.

AktuálisLafargeHolcimfenntarthatóságfenntartható építési megoldásokLafarge Cement Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés