2024.05.19, Vasárnap

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bakui tárgyalásairól beszámolva elmondta, Azerbajdzsán nyitott arra, hogy magyar vállalatok célországa legyen. Ez a most megkötött megállapodások szerint négy területen valósulhat meg.

Ezek egyike az infrastruktúra fejlesztése az Észak-Európát a Perzsa-öböl térségével összekötő vasúti vonal hiányzó, 162 kilométeres szakaszán, az iráni-azerbajdzsáni határtérségben. A beruházás költsége mintegy félmilliárd euróra (mintegy 155 milliárd forintra) tehető. A bakui kormány nyitott arra, hogy magyar vállalatok vegyenek részt a vasúti szakasz megépítésében, amennyiben annak finanszírozásában Magyarország szerepet vállal.

Az Eximbank már meg is kezdte a tárgyalásokat a vasútvonal finanszírozásáról és a magyar vállalatok bevonásáról. A szakasz elkészültével a finn fővárostól, Helsinkitől a Perzsa-öbölig közvetlenül lehet majd vasúton árut szállítani.

További területe az együttműködésnek a vízgazdálkodás: a most született stratégiai megállapodás értelmében a Fővárosi Vízművek Zrt. újabb megbízást kap nagy víztározók tervezésére és kivitelezésére Azerbajdzsánban.

Az együttműködés harmadik elemében a világ egyik legnagyobb energiavállalata, az azeri állami olajvállalat, a Socar bevonná a Mol Nyrt.-t szárazföldi- és tengeri kutatási munkálatokba.

A kooperáció negyedik területe a mezőgazdaság. A tárgyalásokon megállapodtak arról, hogy Azerbajdzsán növeli a magyar szarvasmarha importját az elkövetkezendő időszakban.


(fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

A beszámolójában Szíjjártó Péter azt is hangsúlyozta, Európa gázellátása tekintetében Azerbajdzsán az egyetlen olyan ország, amely rövid távon újabb forrásokat képes bevonni az európai ellátási rendszerbe. „Két év múlva, 2018-ban Azerbajdzsánból megindulnak a gázszállítások nyugati irányba, Magyarországnak pedig érdeke, hogy csatlakozzon a déli gázfolyosóhoz, amely majd szállítja a gázt Európába” - fejtette ki a politikus.

Hozzátette: Azerbajdzsánnak a gazdasági kapcsolatok és az energiabiztonságban játszott szerepe miatt Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió minél előbb kössön stratégiai partnerséget Bakuval.

(mti, Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Galéria

Gazdaságvasútfejlesztésvízügy