2024.04.21, Vasárnap

A budapesti Nemzetközi Épületkongresszuson szerdán átadták a Sivatagi Kőrózsa Díjat, amelyet minden évben egy a magyar építészetet önzetlenül támogató mecénás vagy kiváló szellemi alkotó vehet át. A Timon Kálmán építészmérnök által 2009-ben alapított díjat idén Losonczi Áron, a Litracon fényáteresztő beton feltalálója nyerte el.

A csongrádi építészmérnök mára világszerte elismert technológiával hozott létre fényáteresztő betonokat. Építőanyagai, a Litracon Classic (2004-ben a TIME magazin az év legfontosabb találmányai közé sorolta), illetve a Litracon pXL (a belőle épült kerti pavilon elnyerte a brit Wallpaper magazin dizájn-díját) egyedi látványt nyújtanak, egyben erősek, így számos felhasználási módra alkalmasak.

Az eljárás során optikai üvegszálakat nagy mennyiségben helyeznek finombetonba. A módszer mára építőanyag-gyártására megfelelő technológiává vált, melyben 20 millió hajszálvékony szál kerül egy négyzetméter betonba. Az üvegszálak ezrei párhuzamosan futnak végig a betonblokkok két oldala között, és pontonként közvetítik a fényt egyik oldalról a másikra, így a fényinformáció változatlanul jelenik meg a másik, nem megvilágított oldalon.

Mindkét termék alkalmazható az építészet számos területén, de leginkább belsőépítészeti elemek alapanyagaként szolgál, sőt ékszereket, lámpákat is készítenek belőle. A magyar találmány az egész világon keresetté vált, a legnagyobb svájci és katari betonipari vállalat is érdeklődik utána, ugyanakkor Németországban, Oroszországban, Ausztriában és az USA-ban is elkezdték hamisítani.

Ahhoz, hogy idáig eljusson, Losonczi Áronnak egy német multinacionális céggel is meg kellett küzdenie, amely el akarta venni a találmányát. Erről és a találmányig vezető útról a szakember egy bővebb interjúban számolt be.

(szabadalom-vedjegy.hu, mti, magyarepitok.hu)

(fotó: litracon.hu)

TechnológiaLitraconbeton