2024.04.23, Kedd
Hat magyar város együtt startol az ELENA energetikai forrásaira

Hat magyar város együtt startol az ELENA energetikai forrásaira

mti

2016.10.20. 17:53 - Hegedűs Gergely

Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely és Veszprém konzorciuma legalább 40 milliárd forintos uniós forráshoz juthat energetikai fejlesztésekre.

Hirdetés

Hat megyei jogú város együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a fővárosban. Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely és Veszprém a dokumentum értelmében konzorciumi formában nyújtják majd be az energiahatékonyság javítását, illetve az energiafüggőség csökkentését célzó pályázataikat az EU-hoz.

A városok részvételét az Európai Helyi Energia Segítségnyújtás (ELENA) programban Szabó Zsolt, az NFM államtitkára a megállapodás aláírása előtt mintaértékűnek nevezte. Elmondta, a tárca támogatja az összefogást, amelynek a megvalósulásával nagyot lép majd előre az ország a megújuló energia és energiatakarékosság területén.             

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kijelentette, reményei szerint a konzorciumi együttműködés révén a 6 település minimum 40 milliárd forint értékű közvetlen európai uniós támogatáshoz jut hozzá.


Minden középületre napelem kerül

Kaposvár polgármestere azt is kifejtette, hogy a program keretében igényelhető támogatás által valamennyi középületüket megújuló energiaforrással (napelemmel) láthatják el. Továbbá lehetővé teszi a közvilágítási hálózat átalakítását és egy épületfelügyeleti rendszer kiépítését.

Szita Károly úgy fogalmazott, a közvilágítás átalakításnál a meglévő fényforrásokat energiatakarékosra cserélik, a hálózatot úgy fejlesztik, hogy vezérelt rendszert építenek ki, amely az időjárás változásainak megfelelően szabályozza a világítást, valamint, hogy az új közvilágítási hálózat méri majd a levegő minőségét és a forgalmat is.

Energetikapályázatok

Hírlevél

Hirdetés