2024.06.19, Szerda
A magyar otthonokban használt izzók negyede már LED-es
technokrata.hu

A magyar otthonokban használt izzók negyede már LED-es

MTI

2017.07.04. 16:52 - Antal Zsófia

Az unióban 2020 után hagyományos izzók már nem kerülnek forgalomba. A szerencsére addig is egyre nagyobb teret nyerő korszerű LED-izzók 90 százalékkal kevesebbet fogyasztanak.

Hirdetés

A hagyományos, a kompakt és a LED-izzók aránya egyaránt 25 százalék körüli a magyar háztartásokban, a maradék 25 százalékot pedig egyéb, például halogén izzók teszik ki - derül ki az Inesa LED reprezentatív felméréséből. A gyártó szerint a korszerű fényforrások használata némiképp kedvezőbb arányt mutat az uniós számokhoz képest.

A LED-es fényforrásokat gyártó cég keddi közleménye szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, az otthonok 54 százalékában pedig már van legalább egy LED-izzó. A magyarok többsége viszont csak a kiégett fényforrásokat cseréli, pedig a LED-es lámpák akár 90 százalékkal is kevesebbet fogyasztanak. Áruk így akár egy év alatt megtérül, ráadásul ötvenszer tovább tartanak, mint a hagyományos izzók, de még a kompakt fénycsövek élettartamát is négyszeresen meghaladják - írták.

A gyártó kutatása szerint a válaszadók 62 százaléka a konyha és a nappali megvilágítására a LED-fényt tartja a legjobbnak, több mint 50 százalékuk pedig az előszobába és a fürdőszobába is ilyet szeretne. A közlemény felidézte, hogy az Európai Unióban 2020 után végleg eltűnnek a hagyományos izzók, amelyek fokozatos kivezetését 2009-ben rendelte el az unió.

Az Inesa LED felmérése ezer fő megkérdezésével, online adatfelvétellel készült. A minta a régió, a település típusa, a háztartás mérete alapján reprezentálja a magyarországi háztartásokat. Az adatfelvétel 2017 márciusával zárult.

Energetikavilágítás

Hírlevél

Hirdetés