2024.09.16, Hétfő
Hazánk legnagyobb naperőműve épül fel Debrecenben
illusztráció

Hazánk legnagyobb naperőműve épül fel Debrecenben

magyarepitok.hu

2024.09.03. 17:05 - Hegedűs Gergely

A projektnyitón elhangzottak szerint a BMW-gyár energiaigényének több mint negyedét a naperőműpark fogja kiszolgálni.

Hirdetés

Debrecenben szeptember 3-án letették a BMW Manufacturing Hungary Kft. napelemparkjának alapkövét - derült ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből. A 71 futballpályányi méretű fotovoltaikus rendszer a vállalatcsoporton belül a legnagyobb lesz, és egyben ez lesz Magyarország legnagyobb ipari naperőműve is. Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, a beruházás alátámasztja, hogy Magyarország a jövő zöld gazdaságának abszolút globális éllovasi pozíciójába került.


Jelentős infrastruktúra fejlesztésekkel támogatják a beruházásokat

A tárcavezető emlékeztetett, néhány hónap múlva Debrecenben gördülnek le először a BMW tisztán elektromos platformra épült autói a gyártószalagokról.

„Emellett itt valósul meg a legnagyobb mértékben a napenergia bevonása a termelésbe, mivel az energiaigények több mint negyedét majd ez a naperőműpark fogja kiszolgálni."

Rámutatott, a kormány összességében körülbelül 400 milliárd forintnyi értékben hozott döntést infrastruktúra-fejlesztésekről Debrecen térségében az ipari beruházásokat támogatva.


A világ második legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása épül ki

Hozzátette, hogy az autóipar termelési értéke tavaly már 13 ezer milliárd forint felett volt, és hazánk immár hatodik éve a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre közé tartozik. Legalább ekkora eredménynek nevezte ugyanakkor, hogy mindezt a károsanyag-kibocsátás folyamatos csökkentése mellett sikerült elérni, ami a zöldenergia-kapacitások bővítése nyomán volt lehetséges.

Kifejtette, hogy Magyarországon hamarosan mindhárom német prémium autómárka gyárral lesz jelen, miközben itt lesz a világ második legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitása is.


Idő előtt léptük túl a 6000 megawattos kapacitást

Hangsúlyozta, Magyarországon az ipar is egyre több naperőművet épít és használ. A tájékoztatása szerint Magyarországon ma 278 ezer háztartási és közel 3500 ipari naperőmű működik.

„Mi azt terveztük, hogy 2030-ra fogja elérni a magyarországi napenergia-kapacitás a 6000 megawattot. Ehhez képest most 6700 megawattnál tartunk" - tudatta.

EnergetikanapelemDebrecenBMW-gyár

Hírlevél

Hirdetés