2024.03.29, Péntek
Hatott az építőipar kérése: 2023-ig részben megmarad a kedvezményes lakásáfa
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Hatott az építőipar kérése: 2023-ig részben megmarad a kedvezményes lakásáfa

magyarepitok.hu

2018.11.07. 07:56 - Hegedűs Gergely

Az 5 százalékos áfakulcsot azon új lakóingatlanok értékesítésekor lehet majd alkalmazni, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Hirdetés

A Pénzügyminisztérium szerda reggeli közleményében tudatta a lakásáfaval kapcsolatos kormányzati javaslatot.

Ez alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Varga Mihály pénzügyminiszter emlékeztetett, a főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van. Ez azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden a törvényi feltételeknek megfelelő új építésű lakóingatlan értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel. Emlékeztetőül a feltételek: 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, vagy 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás.


Legkésőbb 2023-ig értékesíteni kell

A közleményből az is kiderült, a Pénzügyminisztérium a részletes szabályokat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetnek a javaslatai alapján dolgozta ki. A módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál lesz alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

 

GazdaságlakásépítésÁFAúj építésű ingatlanok

Hírlevél

Hirdetés