2024.05.30, Csütörtök

A Közbeszerzési Hatóság hirdetményei között megjelent a Hajdú-Bihar megyei település felhívása, melynek tárgya „Hajdúnánás geotermikus alapú távhőtermelő rendszerének létesítése.”

Az ajánlatkérő a helyi önkormányzat és a MikronTech Kft. által létrehozott Nánás Therm, a becsült érték a beruházásra nettó 1 090 868 126 forint. A szerződés közös közbeszerzés formájában valósul meg, a projektre tíz hónap áll rendelkezésre 2016 májusa és 2017 márciusa között.

A hirdetményben az áll, a hajdúnánási távfűtési rendszerbe a fejlesztés során három termálkutat vonnak be. Közülük kettő felújításra kerül, mind gépészeti, mind kúttechnológiai szempontból. A kutakból kitermelt termálvíz egy gáztalanítón megy keresztül, majd a fürdő területén található távfűtési energiaközpontban leválasztják róla a szükséges hőmennyiséget, és innen lágyvíz formájában kerül a hőellátó távvezetékbe, majd a hőközpontokba. A három kúthoz visszasajtoló kút kerül beépítésre, amely a kitermelt termálvíz jelentős részét a tárolóból visszasajtolja a talajba. A hirdetmény emellett részletezi a város meglévő távhőhálózatának állapotát, illetve a létesítendő új rendszer elemeit.

A közbeszerzésnél az ajánlatkérő az értékelési szempontoknál az ár mellett minőségi szempontként a kivitelezésben résztvevő szakemberek tapasztalatát adta meg.

A geotermális projektek fejlesztésével foglalkozó EU-Fire Kft. egy korábbi elemzéséből kiderült, jelenleg alig tucatnyi magyar településen hasznosítják a geotermikus energiát a távfűtésre. Ugyanakkor Magyarország területének mintegy kétharmada - elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye - megfelelő körülményeket kínál a geotermikus energia felhasználására.

(magyarepitok.hu)

(fotó: pannergy.com)

Energetikamegújuló energiageotermikus energia