2024.06.20, Csütörtök

A Construmán bemutatott ingyenes mérnökkereső legyűjti a közelünkben tevékenykedő tervező mérnököket és felelős műszaki vezetőket. A kamara online rendszerét maguk a mérnökök fejlesztik tovább.

A szerdán megnyílt Construma építőipari kiállításon mutatták be az online mérnökkeresőt, amely által az építtetők gyorsan meg tudják találni a tervezéshez szükséges jól képzett, technológiában jártas mérnököket. A Magyar Mérnöki Kamara (MKK) saját standdal jelent meg a kiállításon, hogy bemutassa a rendszert, ami az mmk.hu oldalon érhető el.

Az MKK Tudásközpontjának munkatársától, Csarnai Csabától megtudtuk, a rendszer a kamarai névjegyzékből épül fel, és tovább fog fejlődni. „A névjegyzék oldalak hamarosan profil oldallá lesznek bővítve, ahová a mérnökök fel tudják tenni a referenciamunkákat, elérhetőségeket, ezáltal motiváltakká válnak a kereső fejlesztésében.”

A rendszer egyelőre a 300 négyzetméter alatti lakóépület építéséhez ad támogatást, tervező mérnököket és felelős műszaki vezetőket kínálva, akiknek az adatlapján - legalábbis néhány próbakeresésünk alapján a többségüknél - már szerepel az elérhetőség is. A keresésnél először le kell nyitni „a 300 nm alatti lakóépületek” mappából a kategóriákat (tervező mérnök vagy műszaki vezető), majd azokon belül is ki kell választani az alkategóriát (például épületgépész tervezőmérnök), majd megadni a területi szűrést – a keresés csak ezután indítható el.

A kamara szerint a kereső bevezetését az is indokolja, hogy évek óta hatalmas fejlődés tapasztalható az épületgépészeti technológiában, megjelent az épületautomatizálás és az okos ház, soha el nem képzelt mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre építési anyagok. Mindezek miatt az épülő lakóházak döntő többségénél a napi működés, a funkcionalitás, a választott termékek, technológiák élettartama, továbbá a költségek összehasonlítása, vagyis a hozzáadott mérnöki munka legalább olyan meghatározó tényező lett, mint a választott építészeti megoldás.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Iparági hírekConstruma