2024.03.28, Csütörtök
A Westbau építi újjá a budai várban a lovardát, a főörséget és a Stöckl lépcsőt

A Westbau építi újjá a budai várban a lovardát, a főörséget és a Stöckl lépcsőt

kisalfold.hu

2016.08.12. 12:08 - Hegedűs Gergely

A tervek és az alapanyagok a száz évvel ezelőttiek, a funkció viszont egészen megújul.

Hirdetés

Kihirdették a kivitelezőjét a budai vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv egyik fő projektjének, melyben a várban korábban elbontott építményeket építenek újjá a Tabán felöli oldalon. A kisalföld.hu azt írja,

  • az egykori királyi lovarda
  • a főőrségi épület
  • a Stöckl lépcső

felépítését célzó két közbeszerzést a West Hungária Bau Kft. nyerte meg összesen nettó 6,6 milliárd forintos ajánlattal.

 

Több mint százéves építmények születnek újjá

Az egykori díszes királyi lovarda 1899-1901-ben épült, de a főváros 1944-45-ös ostromakor találatot kapott. Bár meg lehetett volna menteni, de 1950-ben, a Rákosi-rendszerben inkább lebontották. A főőrségi épület 1909-ben épült, ugyancsak megsérült a második világháborús harcok során, a Kádár-érában elbontották. Az egyik épülettől a másikig az Ybl Miklós által tervezett, 1896-ban készült Stöckl-lépcsőn lehetett eljutni.

 

Eredeti tervek és eredeti alapanyagok

A Westbaunak a királyi lovarda átadására 340, a lépcső és a főőrségi épület befejezésére 420 napja van. A győri cég az eredeti tervek szerint állítja helyre az építményeket, és arra törekszik, hogy ugyanolyan anyagokkal dolgozzon, mint amiket a múlt század elején az eredeti munkák során használtak.

Valamelyes kivételt a főőrségi épület jelent majd, amely kívülről korhű lesz, belül azonban kortárs építészeti megoldásokat alkalmaznak.

 

Bálok, kiállítások, vásárok és kiállítások kapnak otthont

A lovarda a tervek szerint nemcsak lovasprogramoknak, hanem báloknak, kiállításoknak, vásároknak is otthonául szolgálna. A főőrségi épületben az újjáalakuló palotaőrség, valamint kiállító- és vendéglátóhelyek kapnak helyet. Onnan lehet majd megközelíteni a középkori vár maradványainak feltárása után kialakítandó, térszint alatti régészeti bemutatóteret is.

(kép: kisalfold.hu)

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Iparági hírekBudai vár

Hírlevél

Hirdetés