2024.06.17, Hétfő
Százszázalékig hazai projektté vált a Puskás-stadion építése

Százszázalékig hazai projektté vált a Puskás-stadion építése

mti

2017.03.27. 22:36 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építő és a ZÁÉV konzorciuma nettó 142,85 milliárd forintért kivitelezi a régi aréna helyén épülő új nemzeti stadiont. A beruházó MNSK rendkívül szigorú feltételekkel szerződött a kivitelezőkkel.

Hirdetés

Hétfőn a beruházó Nemzeti Sportközpontok (NSK) és a kivitelezést elnyerő konzorcium képviselői aláírták a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést.

"A közbeszerzési eljárással kapcsolatban jogorvoslati kérelem nem érkezett, az eredményt senki sem támadta meg, és a törvényben meghatározott szerződéskötési moratóriumot követően a felek aláírták a szerződést" - olvasható a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) közleményében.


Az olcsóbb ajánlat győzött

A tájékoztató hangsúlyozza, az új Puskás Stadion építése kezdettől "színtisztán hazai projekt", mivel a terveket nemzetközileg elismert, számos díjjal kitüntetett magyar építésziroda álmodta meg, és a kivitelezést is magyar cégek szakemberei végzik.

A KKBK arról tájékoztatott, hogy "a nyílt, nemzetközi, az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett és az olcsóbb győzött", melynek alapján a stadion ára nettó 142,85 milliárd forint, ami európai viszonylatban átlagosnak tekinthető. "A beruházás áfa-tartalma 40,5 milliárd forint, ami visszajut a központi költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak.”

A KKBK korábbi jelentéséből kiderült, az olcsóbbik ajánlatot a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. adta közös ajánlattevőként.


2019 végére fel kell épülnie

A közleményből az is kiderül, a szerződéses összeg 5 százalék - 7,15 milliárd forint - tartalékot tartalmaz az előre nem látható, váratlan eseményekre. Ennek felhasználása nem automatikus, kizárólag előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek otthont adó, 67 ezer férőhelyes új Puskás Stadionnak a határidő szerint 2019 végére kell felépülnie.


Napi 142 milliós kötbér késés esetén

A magyar állam képviseletében beruházó Nemzeti Sportközpontok rendkívül szigorú szerződéses feltételeket írt elő a kivitelező számára. Késés esetén naponta 142 millió forint kötbért kell fizetnie, továbbá a határidő betartására és a megfelelő minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható 32 milliárd forintos bankgaranciát is köteles adnia.

ZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Iparági hírekstadionépítéssportberuházásokPuskás Aréna

Hírlevél

Hirdetés