2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Így pörgetik fel a magyar építőipart az ipari beruházások

Így pörgetik fel a magyar építőipart az ipari beruházások

magyarepitok.hu

2017.04.18. 15:57 - Hegedűs Gergely

Egy-egy gyár felépítése jeladásként hat a környék beruházásaira, a szakemberhiány ugyanakkor lecsökkentette az árérzékenységet.

Hirdetés

A témájukat tekintve az oldalunkon az üzem- és csarnoképítésről szóló hírek jelennek meg a leggyakrabban, ugyanakkor a KSH havi jelentéséből is rendre az derül ki, hogy az építőipar egyik fő húzóerejét a különböző cégek ipari beruházásai adják.

A világ vezető zár- és ajtógyártójának hazai leányvállalata most fontos kiegészítést tett a fentiekhez egy elemzés által. Az Assa Abloy Hungary kimutatásában az áll, az ilyen beruházásokat követően nagyon hamar megindulnak a vendéglátó-ipari és a turisztikai fejlesztések a környéken, ami komoly előnyt jelent az adott térségnek. A cég tapasztalatai szerint az ipari beruházások többsége a nagyobb megyeszékhelyeken és vidéki városokban valósult meg: többek között Szeged, Pécs, Győr és Kecskemét környékén.

A magyarországi leányvállalat ügyvezetője, Ónody Csaba rámutatott, a leggyakoribb ezeken a helyeken, hogy 20-50 szobás apartmanok és kisebb hotelek épülnek a fellendülő vendégforgalom kiszolgálására. A nagy szállodai beruházások viszont továbbra is a fővárosra koncentrálódnak.

A közlemény az építőipari gyártó tavalyi teljesítményére is kitér. Eszerint a vállalat a Sherlock ajtógyár felvásárlásával szerzett lakossági portfólióbővülésének köszönhetően több mint 25 százalékos növekedéssel, 860 millió forintos árbevétellel zárt.


Aki rendesen teljesít, egyre nagyobb a megbecsülése

Az elemzés továbbá arra is rávilágít, hogy a szakemberhiány közvetve az iparág árérzékenységének csökkenéséhez vezetett. A szakemberek hiánya ugyanis időről időre a beütemezett határidők csúszását hozza magával. Az ebből adódó kötbérek komoly fenyegetést jelentenek cégeknek, ezért egyre többen választják a biztos utat.

„Az elmúlt 2-3 évben sokat tisztult a piac, a versenyben maradók óvatosabbak lettek” – mondta Ónody Csaba. „Jól látszik, hogy a kivitelezők egyre jobban megbecsülik mind a velük dolgozó szakembereket, mind a beszállítói partnereket, ritkábban vágnak bele komoly váltásba, ami azt is magával hozta, hogy kevésbé árérzékeny most a piac, mint a válság idején.” Vagyis akár a magasabb költségeket is vállalják a kivitelezők, ha tudják, hogy cserébe a kért szolgáltatás vagy termék biztosan megérkezik időben.

Iparági hírekcsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés