2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

800 millió forintnyi visszaélést védett ki az építőipar

800 millió forintnyi visszaélést védett ki az építőipar

magyarepitok.hu

2017.06.18. 11:45 - Hegedűs Gergely

A kivitelezők ennyi indokolatlan bankgarancia lehívását akadályozták meg a TSZSZ segítségével.

Hirdetés

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményben értékelte az egy éve létrehozott Eljárásrendi Útmutatót, amire a bankgaranciák indokolatlan lehívása miatt volt szükség. A probléma hátterét az adja, hogy a közbeszerzésben a kivitelező szerződéssel köteles bankgaranciát biztosítani a beruházó felé. Amennyiben a beruházó a kivitelezésben hiányosságot talál (vagy vél felfedezni), lehívhatja a bankgarancia összegét a kivitelező terhére.

Az ÉVOSZ közleménye szerint a garancia kedvezményezettjei sok esetben indokolatlanul kérték a bankgarancia lehívását, amit a banknak mérlegelési jog nélkül kellett teljesítenie, majd behajtania kivitelezőn.

Ez súlyosan érintette az építőipari vállalkozók likviditását, és szélsőséges esetben kivitelező cégek felszámolásához is vezethetett.

Részben a bankgaranciák visszaélésszerű lehívásának megakadályozására (a másik cél a lánctartozások felszámolása volt) jött létre a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. A TSZSZ az ÉVOSZ-szal és a Magyar Bankszövetséggel közösen egy éve létrehozott egy útmutatót, amiben felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett cégek a gyanús bankgarancia lehívások esetén a TSZSZ-hez fordulhatnak.

Az első év eredményeit értékelve az együttműködő szervezetek megállapították, hogy a törvény és a kiadvány elérte a célját. A kivitelezők élnek a lehetőséggel, és a kérdéses bankgarancia lehívások esetén a TSZSZ-hez fordulnak, az elkészült szakvélemény pedig 80%-ban nekik ad igazat. Így eddig összesen 800 millió forint bankgarancia indokolatlan lehívását akadályozták meg.

ÉVOSZIparági hírek

Hírlevél

Hirdetés