2024.04.20, Szombat
Zsinórban negyedszer kétszámjegyű a bővülés az építőiparban
(fotó: magyarepitok.hu)

Zsinórban negyedszer kétszámjegyű a bővülés az építőiparban

mti

2017.06.15. 13:09 - Hegedűs Gergely

Továbbra is az út- és vasútépítés húzza a növekedést, a szerződésállomány közel kétszerese a tavalyi értéknek.

Hirdetés

Áprilisban az építőipari termelés volumene 160 milliárd forintos összkibocsájtással, 22,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist a KSH legfrissebb jelentése szerint. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján áprilisban az építőipar termelése 2,6%-kal csökkent az előző hónaphoz képest.

Az ágazat a tavalyi lassulás után stabilan kétszámjegyű élénkülést mutat: januárban 16,7, februárban 19,6, márciusban 33,3 százalék volt a növekedés. Az idei év első négy hónapjában az építőipari termelés volumene összességében 23,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Az áprilisi adatok szerint az építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 11,9, az egyéb építményeké 40,2%-kal. Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene április végén 92,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 45,4, az egyéb építményeké 126,8%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Iparági hírekpiackutatásKSH

Hírlevél

Hirdetés