2024.04.20, Szombat
Újra kétszámjegyű növekedést mutatott az építőipar
illusztráció - magyarepitok.hu

Újra kétszámjegyű növekedést mutatott az építőipar

ksh.hu

2018.06.15. 09:27 - Hegedűs Gergely

Az ágazati szinten 14 százalékos növekedést az épületeknél az ipari épületek, az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítések húzták.

Hirdetés

Áprilisban 14,2%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene a KSH legfrissebb adatai szerint. A kibocsátás havi értéke folyó áron a tavalyi 159,7 milliiárd forint után idén 199,1 milliárd forint volt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése áprilisban 6,5%-kal emelkedett az előző havihoz mérten. 2018. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 17,5%-kal emelkedett.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 7,0, az egyéb építményeké 24,9%-kal. Az épületeknél az ipari épületek, az egyéb építményeknél az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 22,8, az egyéb építményeké 23,7, a speciális szaképítésé 2,7%-kal emelkedett.


Nagy értékű új szerződések az irodaépítésekre

A megkötött új szerződések volumene 47,0%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 35,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,5%-kal. Április folyamán irodaépületek mellett ipari és oktatási épületek építésére kötöttek nagy értékű új szerződéseket. Az egyéb építmények közül a közmű- és szennyvíztisztító telepek építésére kötött szerződések voltak jelentősek.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 79,3%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 3,8, az egyéb építményeké 115,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés