2024.04.24, Szerda
Újjászületett Székesfehérvár legnagyobb zöldfelülete
fotók: szekesfehervar.hu

Újjászületett Székesfehérvár legnagyobb zöldfelülete

szekesfehervar.hu, magyarepitok.hu

2018.08.10. 09:37 - Hegedűs Gergely

A 65 ezer köbméternyi iszapot megmozgató beruházás eredményeként új madárfajok jelentek meg a városban.

Hirdetés

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja – derül ki a szekesfehervar.hu híréből.

A mederkotrási, vízpótlási és tájépítészeti munkákat a Colas Alterra Zrt. és az Aktív Kft. kivitelezte; a közúti elérhetősége ugyanakkor az Útéppark Kft. munkájának köszönhetően javult. A közbeszerzési adatok szerint

a munkálatok fő célja a tószabályozás, a tó eredetihez hasonló állapotának kialakítása volt a nádfelület és az iszap eltávolításával, nyílt víztükörrel és a vízáramlást biztosító lagúnák kialakításával.

A védettsége élvező, több mint 200 hektáros terület ökológiai fejlesztése több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg.


Őshonos halak és új madárfajok érkeznek

Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelületén augusztus 11-én, szombaton a nagyközönség előtt is megnyílik az Északi-tó, mely fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált. Emellett madármegfigyelő helyeket alakítottak ki, táblákat helyeztek el, és megújult a két kilátó is a területen.

A munkák során csaknem 65 ezer köbméter iszapot mozgattak meg, jelentős részéből költőszigeteket alakítottak ki, és összesen 17 kilométernyi rőzseművet építettek.

A rehabilitációnak köszönhetően olyan madarak bukkantak fel a Sóstón, melyek korábban nem voltak Fehérváron. Haltelepítés is lesz ősszel és tavasszal, őshonos halfajok kerülnek majd a tóba.


Madárkórház és közösségi ház is épül

A tó megközelítése is javult, a Szárcsa közből nyíló parkolóban összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkolót alakítottak ki. Még zajlank a fejlesztések a Sárkeresztúri úti kapu mellett, ahol a játszótér és a faház mellett helyet kap majd a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház is. Ezek kivitelezési közbeszerzése folyamatban van.

A munkálatokról tartott helyszíni tájékoztatón az is kiderült, hogy Sóstó északi része, illetve a fejlesztés alatt álló stadion déli oldala egy összekapcsolt rendszer lesz. Utóbbi területen már kialakították a játszóteret és a fitnesz parkot, mivel azonban a stadion még munkaterület, ez egyelőre le van zárva.

 

Colas Alterra Zrt.Iparági hírekSzékesfehérvárvízgazdálkodáskörnyezetvédelmi beruházásÚtéppark Kft.Aktív Kft.

Hírlevél

Hirdetés