2024.04.20, Szombat
Építőipari Nívódíjat nyert a Puskás Aréna
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Építőipari Nívódíjat nyert a Puskás Aréna

magyarepitok.hu

2022.04.21. 08:00 - Kolinek Nóra

A komplexum a két legnagyobb történelmi múlttal rendelkező építőipari cég, a Magyar Építő és a ZÁÉV generálkivitelezésében készült el.

Hirdetés

Március 31-én Építőipari Nívódíj Táblaavató Ünnepséget tartottak a Puskás Arénában. A létesítmény középület/sport kategóriában szerepelt a díjazottak között a huszadik alkalommal kiírt építészeti nívódíj pályázaton.

Az építtető a Nemzeti Sportközpontok és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK). A Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében elkészült Puskás Aréna Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű multifunkcionális sportlétesítménye. A tervezési munkákat a KÖZTI Zrt. végezte el, a vezető tervező Skardelli György volt.

A létesítmény kivitelezése során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladatait a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., az Épkar Zrt., a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg. A műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

A komplexum kivitelezése a két legnagyobb múlttal rendelkező építőpari cég összefogásával valósult meg

Szikszai Zoltán, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen elmondta:

„Jó érzés, hogy elismerik a munkánkat. Ma nem csak a kivitelezők munkája kap elismerést és díjat. A siker − az épület újjászületése − minden szereplő – beleértve a tervezéstől a megvalósításig − elhivatott,  fegyelmezett, elkötelezett munkájának köszönhető. Ez a munka volumenében és egyediségében teljesen eltért mindattól, amivel eddig találkozott a több mint 130 éves Magyar Építő Zrt.”

Majd hozzátette:

„A több mint 3 év alatt együtt lélegeztünk az építkezéssel, és ezen időszak alatt összesen 15 ezer ember dolgozott rajta. Megcsináltuk, elkészültünk és 2019. november 15-én a nagyközönség birtokba is vehette Magyarország legnagyobb befogadóképességű, sport- illetve zenei rendezvények lebonyolítására is egyaránt alkalmas létesítményét.”

 

Szikszai Zoltán, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dormán József a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója

Dormán József a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte

„Az Aréna cégünk 72 éves történetében a legnagyobb alapterületű és értékű referenciamunka lett. Azt gondolom Európa- és világszintű épületet sikerült megalkotnunk. Ez a konzorcium jó példa arra, hogy ha a két legnagyobb történelmi múlttal rendelkező építőipari cég összefog, olyan dolgokat visznek véghez, mint ami itt áll mögöttünk.”

A beszédeket követően Bálint Péter, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnökhelyettese átadta a tanúsítványt, majd leleplezték a nívódíj táblát, végül a résztvevők állófogadással ünnepelték a sikert.

 

A modern épület a Puskás Ferenc Stadion (2002-ig Népstadion) előtt is tiszteleg

A komplexum építészeti megformálása, látványa felidézi a volt Puskás Ferenc Stadiont (2002-ig Népstadion), ugyanis a megtartott és felújított torony épületrész múzeumként működik tovább. A pilonok, lépcsőházak a régi stadion képére hasonlítanak, a kezdőkör középpontja pontosan ugyanott van, ahol a Puskás Ferenc Stadionban volt. A régi stadion elbontott betontörmelékének jelentős része pedig újrahasznosult.

Fotó:  Puskás Aréna / Facebook

 

A Puskás Aréna 21. századi elvárásoknak megfelelően épült meg:

  • teljesen fedett nézőtérrel;
  • minden ülőhely legfeljebb 80 méteres távolságra van a pályától;
  • korszerű beléptető-és kamerarendszerrel rendelkezik;
  • multifunkcionális konferencia és rendezvényterületeket alakítottak ki;
  • hibrid gyepet telepítettek: a műanyagszálakkal megerősített természetes fű jóval ellenállóbb és biztonságosabb, mint a hagyományos gyep, így nem csak labdarúgó mérkőzéseket lehet tartani a pályákon, hanem amerikai foci és rögbi mérkőzések megrendezésére is alkalmas;
  • legkorszerűbb LED-világítást építették be.

 

A Puskás Arénát több mint 100 000 négyzetméteres park veszi körül

Az 52 méter magas, 208 000 négyzetméter alapterületű létesítmény befogadóképessége labdarúgó-mérkőzésen több mint 67 ezer fő, koncerten 50-70 ezer férőhely.

A kivitelezés számadataival kapcsolatosan Szikszai Zoltán az eseményen úgy tájékoztatott, hogy

  • az épület 10 000 tonnányi acélszerkezete két Erzsébet hídnak felel meg;
  • 150 000 köbméter vasbetont használtak fel, melyből 75 lakótelepi ház épülhetne;
  • 16 toronydaru és egy időben sokszor tíznél is több mobildaru dolgozott a területen;
  • a helyszínre 2 betongyárat telepítettek;
  • az építkezésen átlagosan naponta egyszerre 1500-2000 ember dolgozott.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk 2021 szeptemberében az Aréna mellett átadták a Puskás Aréna Parkot, mely szintén a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorcium kezelésében épült meg. A park több mint 100 000 négyzetméternyi területen helyezkedik el.

Az itt található játszóterek, sétányok, pihenődomb, futókör és pályák az idelátogatók kikapcsolódását szolgálják. Ezzel a területtel a Puskás Aréna igazi közösségi és modern térré vált kívül és belül egyaránt.

 

 

A Puskás Aréna számos nemzetközi elismeréssel büszkélkedhet

A futballarénákkal foglalkozó stadiumdb.com honlap által meghirdetett verseny kiírása alapján 19 ország létesítményei közül választhatták ki az öt legjobbat a szavazók. A Puskás Aréna lett a 2019 év stadionja.

2020 szeptemberében a Puskás Aréna látogatóirányító rendszerének és arculatának tervezője a Graphasel Design Studio Red Dot díjat nyert.

A Puskás Aréna 2020 decemberében a legszebb sportlétesítmény különdíját nyerte a Prix Versailles építészeti díjkiosztón. A magyar nemzeti aréna a többi közt olyan létesítményekkel versenyzett, mint a londoni Tottenham Hotspur Stadion, a moszkvai VTB Aréna vagy a dubaji al-Maktúm Stadion.

 

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.stadionépítésPuskás-stadionKözti Zrt.KÉSZ CsoportWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Bayer Construct Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Főber Zrt.Óbuda GroupSankó-Ép Kft.építőipari cégekPuskás Aréna

Hírlevél

Hirdetés