2023.06.06, Kedd
Újra közel jár a 30 százalékos növekedéshez az építőipar
illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újra közel jár a 30 százalékos növekedéshez az építőipar

ksh.hu

2018.08.10. 10:33 - Hegedűs Gergely

Júniusban 300 milliárd fölé került az ágazat, az első féléves összteljesítmény pedig csak egy százalékponttal marad el a 20 százalékos bővüléstől.

Hirdetés

2018 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 28,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A szervezet honlapja szerint júniusban az ágazat termelése folyóáron 320 milliárd forint volt, ami páratlanul magas érték az elmúlt évek havi adataihoz képest.


A mélyépítés húzta a növekedést

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése júniusban 7,2%-kal emelkedett az előző havihoz mérten. Az idei első félévben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 19,1%-kal emelkedett.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 15,2, az egyéb építményeké 48,8%-kal. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.


Az épületeknél kevesebb az új szerződés

A megkötött új szerződések volumene 0,6%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Június folyamán a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,2%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Iparági híreképítőiparKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés