2022.06.28, Kedd
Lassult az építőipar, de éves szinten még mindig erős a tempó

Lassult az építőipar, de éves szinten még mindig erős a tempó

ksh.hu

2019.10.16. 09:13 - Hegedűs Gergely

Most először volt 2019-ben 20 százalék alatti a növekedés, ugyanakkor az idei első nyolc hónapban még mindig közel 30 százalékos a bővülés mértéke.

Hirdetés

2019 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 5,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi termelési érték augusztusban 382,3 milliárd forintra rúgott. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,5%-kal csökkent a júliusihoz mérten.

Az augusztusi növekedés tavaly március óta a legalacsonyabb volt, ebben az évben 20 százalékosnál kisebb növekedést még egyetlen hónapban sem mutatott az építőipari termelés. Ugyanakkor az év első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a kibocsátás 29,6%-kal emelkedett.


Az épületek kivitelezése hozta a növekedést

2019 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14,1%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése eredményezte a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 17,7%-kal nőtt, az egyéb építmények építésében 0,2%-kal csökkent, a speciális szaképítés termelése 2,7%-kal emelkedett.


A magasépítés szerződésállománya jelentősen nőtt

A megkötött új szerződések volumene 3,2%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 2,5%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 10,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 12,1%-kal elmaradt a 2018. augusztus végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 49,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 25,6%-kal csökkent.

Iparági hírekiparági elemzésKSHépítőipar

Hírlevél