2024.04.20, Szombat
Forradalom a tetőszigetelésben: vákuum, mint megoldás
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Forradalom a tetőszigetelésben: vákuum, mint megoldás

magyarepitok.hu

2020.03.05. 07:33 - Almási Krisztina

Hogyan működik a vákuumszelepes tetőszigetelés és miért hatékony? Miért gyorsabb a kivitelezés 40 %-kal a mechanikus rögzítéshez képest? Milyen előnyökkel jár a hagyományos tetőszigeteléssel szemben? Ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat a lenti cikkben.

Hirdetés

A Norvégiában 80 évvel ezelőtt alapított PROTAN AS és az általuk gyártott és fejlesztett vízszigetelési technológia 1998 óta van jelen Magyarországon. Tetőszigeteléshez használt PVC-termékeket állít elő, illetve az egyedülálló vákuumrögzítéses technológia kifejlesztője. A kezdetekben a RINGI Szolgáltató Kft, mint szakkivitelező cég vállalta a PROTAN termékeinek hazai terjesztését, majd az idei év elején történt egy váltás, melynek eredményeképpen a PROTAN szétválasztja az anyag- és technológia forgalmazását, valamint a kivitelezést, ezért hozta létre a PROTAN South East Zrt.-t. 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A norvég gyártású PROTAN PVC kizárólagos hazai forgalmazója az idei évtől kezdve a PROTAN South East Zrt. lett, a cég alapítója és vezérigazgatója Ringhofer János okleveles építőmérnök. Tavaly év végéig a RINGI Kft. a PROTAN termékeit kizárólag Magyarországon értékesítette, az új cég, a PROTAN South East Zrt. viszont már Dél-Kelet Európában Ausztriától kezdve Görögországon keresztül Bulgáriáig összesen további 12 országban forgalmaz. 

A PROTAN South East Zrt. célja, hogy a hazai piacon is a szélesebb közönséggel megismertesse a PROTAN termékeket. 


Mit jelent a vákuumszelepes technológia és hogyan működik? 

A PROTAN technológia különlegessége és egyedisége a vákuumszelepes technológiában rejlik. Az épületet nem csak az eső támadja, hanem a szél is, aminek szívóhatása a tetőszigetelést akarja először felemelni, majd elfújni, ezért minden tetőszigetelést vagy oda kell ragasztani a tetőfödémhez, vagy le kell terhelni valami módon (például kavics, föld) vagy mechanikusan kell rögzíteni.

A világon a PROTAN vákuumrögzítéses technológiája az egyedüli, amely az előbb említett megoldásokon kívül, amennyiben a tetőfelület légtömörré tehető (beton, vagy a felújításoknál a régi bitumenes vízszigetelés) a szél szívóhatását használja a tetőszigetelés rögzítésére. 

Ezzel a technológiával a hagyományos mechanikus rögzítéshez képest akár 40 %-kal gyorsabban elkészül a tetőszigetelés, mindemellett nem csak időt, hanem munkaerő- és költségmegtakarítást is jelent a PROTAN vákuumtechnológia használata.

A költséghatékonyság elveit figyelembe véve a vákuumtechnológia használata mintegy 500 négyzetméteres tetőfelület szigetelésétől kifizetődő, mert ettől a mérettől jelent megtakarítást a PROTAN vákuumszelepek használata, illetve a légtömörség kialakítása a mechanikus rögzítések anyag- és munkaidő ráfordítási költségeivel szemben.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A PROTAN vákuumtechnológia különösen hatékonyan használható a nagyon vastag hőszigetelések esetén, ahol nehézkes és drága a mechanikai rögzítés. A vákuumszelepek segítségével a szél szívóhatásának felhasználásával az új vízszigetelő réteg kiválóan tapad a tetőhöz, mint a referenciák mutatják, több évtizeden keresztül is. A szél szívóhatása ezen az egyirányú utcaként működő szelepen keresztül a légtömörré tett födém és az új rétegek közül kiszívja a levegőt, tehát minél jobban fúj a szél, annál jobban rögzül a tetőszigetelés a felületre. 

Az alábbi videó szemléletesen bemutatja ennek a technológiának a működési mechanizmusát: 

 

 

A PROTAN Vákuumtető egy egyedülálló rendszer, melynél nincs szükség rögzítésre a tető felületén. A PVC-membránokat rögzítés nélkül kigurítják, összehegesztik, majd a tető kerülete mentén és az áttöréseknél légzáróan rögzítik. Ez a rendszer a szél erejét felhasználva vákuumhatást képez, amely rögzíti a membránt a tetőszerkezet felületéhez. A vákuumrögzítéses technológia nagy előnye, hogy a tetőszigetelés munkafolyamata közben nincs hangkárokozás, tehát abszolút csendesen kivitelezhető, mivel ennél a technológiánál nincs szükség 5 db/m2 mechanikus rögzítőelemek elhelyezésére. A PROTAN PVC tekercseket forrólevegős automata géppel vagy kézi hegesztővel összehegesztik. 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A vákuumszelepek elhelyezése a tetőn előre eltervezett, a hagyományos szélszívási számítások figyelembevételével meghatározott pontokon történik, általában a sarkokon valamint a tető kerülete mentén kerülnek elhelyezésre, figyelembe véve, hogy két szelep nem lehet 15 méternél távolabb egymástól annak érdekében, hogy a rendszer hatékonyan tudjon működni.

A vákuumszelepes rögzítéshez monolit vasbeton födém az ideális, de más lehetőségek esetében is megoldható.

A vákuumtechnológia a tetőszigetelési munkák mintegy harmadában alkalmazható, a többi esetben a légtömörré tétel előkészítési költségei nem teszik rentábilissá a megvalósítást. 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Annak érdekében, hogy ez a forradalmian új technológia Magyarországon gyorsabban elterjedhessen A PROTAN South East Zrt. a RINGI Kft szakembereivel közösen a cég képzési központjában önköltséges 3 napos elméleti és gyakorlati képzést tart.  A tanfolyam vizsgával zárul, melynek sikeres elvégzéséről oklevelet kapnak a képzésen résztvevők, ami után alkalmassá válnak arra, hogy be tudják építeni a PROTAN termékeket.

A vákuumszelepek helyeinek meghatározását, azok kiosztását azonban mindig PROTAN szakemberek végzik, mivel csak úgy tudnak felelősséget vállalni az általuk kínált technológiáért, ha leellenőrizték, hogy a szelepek jó helyre vannak betervezve. 


Hosszú élettartam és csúszásmentesség a PROTAN PVC előnyei között 

A PROTAN-termékek számos olyan előnnyel bírnak, amely más típusú tetőszigetelésekre nem jellemző. A kiváló norvég minőség garanciát jelent többek közt az UV sugárzással szembeni rendkívül tartós – több évtizedes – ellenállásra, valamint a rendkívül hosszú – 40-45 év feletti – élettartamra is.

A PROTAN termékek legfontosabb paraméterei között szerepel, hogy a legkevésbé zsugorodó PVC a hazai piacon.  

Ezen kívül minden PROTAN-membránt mintázott, csúszásmentes felület jellemzi, tehát nedves időben a PROTAN PVC sokkal kevésbé csúszik, mint egy hagyományos PVC-felület és az anyag minden változata ezzel a mintázattal készül. A csúszásmentes felület nem véletlen, ezen a ponton vissza lehet nyúlni a skandináv gyökerekhez, hiszen az anyag Norvégiában készül, ahol a csapadék mindennapos. Észak-Norvégiában az utóbbi 10 évben magyar szakemberek jelentős tetőfelületet készítettek már el. De kifejezetten kedvező tapasztalatok bizonyították a melegebb, akár trópusi körülmények között is a PROTAN termékek időtállóságát.  

A PROTAN SE (Self-Extinguishing) membránok egyik fontos tulajdonsága, hogy tűz esetén a lángterhelés megszűnésekor „önkioltó” a PVC-membrán. További előny a hidegen-hajlíthatóság, akár -30°C körüli hőmérsékleten is lehet hegeszteni a hajlékony, de tartós, erős és ellenálló anyagából adódóan.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A PROTAN PVC különböző színekben kapható: a világosszürke (F91) és a sötétszürke (F94 mellett) általánosan használt alapszíneken kívül piros (F12), Copper green – világos zöld (F41), sötétzöld (F45) és a CoolRoof – fehér (F01) színeket lehet megrendelni mennyiségi korlátozás nélkül. A színes PROTAN-termékek ára magasabb, mint a kedvező árú szürke és sötétszürke ára, de a teljesítményük és esztétikai felhasználási lehetőségük miatt érdemes a feláron elgondolkozni. A CoolRoof, vagyis fehér PVC a nap fényét 86 %-ban visszaveri, a termékről bővebb információk az alábbi linken érhetők el. 

A gyártóval való kitűnő együttműködés eredményeképpen a cég raktárában több tízezer négyzetméter szigetelőanyag áll minden időpontban rendelkezésre.   


Sportcsarnoktól a lakóparkig 

Számos hazai, építészetileg kimagasló épület tetején található meg a PROTAN által gyártott PVC-alapú tetőszigetelés. Ezt az anyagot alkalmazták többek közt az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel, a szombathelyi Haladás Stadion, a Sasad Liget lakópark, a dunaújvárosi Hankook Gumigyár épületeinek, a kecskeméti Idősek otthona vagy az UTE Sportcsarnokainak a tetőszigetelésére is.

Az RTL Klub székháza is vákuumtetős megoldással készült el, az főként azért, mert a vékony vasbetonhéj nem volt ideális a mechanikus rögzítőelemek fogadására.  Számos kereskedelmi épület tetőszigetelése is Protan termékekkel valósult meg, köztük több TESCO és OBI áruház, Stop Shop Bevásárlóközpontok, valamint a Hungexpo 22 ezer négyzetméteres A pavilonjának tetőszigetelése is a PROTAN tetővel büszkélkedik. Mindezek mellett raktárépületek, társasházak, családi házak és garázsok tetőszigetelése is megoldható a PROTAN termékeivel.  

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A Sasad Liget lakópark már lezárult és még folyamatban lévő lakóházainak tetőszigetelése is PROTAN PVC technológiával készült. A Grabarics Építőipari Kft. fővállalkozásában épülő projektben a négy-, hat- és nyolcemeletes házak mindegyike monolit vasbeton födémmel készül el, ami a PROTAN Vákuumtechnológia használatára a legalkalmasabb felület. A RINGI Kft. és a Grabarics Kft. első közös munkája az 1998-ban épült budaörsi áruház volt (akkoriban Baumax) ami több mint 20 éves mai is működő referenciát jelent.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Galéria

KirakatPROTANtetőszigeteléstechnológiaGrabarics Kft.

Hírlevél

Hirdetés