2021.03.09, Kedd
Koronavírus: íme az ÉVOSZ javaslatcsomagja az építőipari krízis elkerülésére
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Koronavírus: íme az ÉVOSZ javaslatcsomagja az építőipari krízis elkerülésére

2020.03.23. 09:15 - Hegedűs Gergely

A szövetség összesen tíz területen javasol változtatásokat; a bérjárulékok elengedését, a kifizetések gyorsítását és az árfolyamveszteség kompenzációját is kérik a kormánytól.

Hirdetés

Tízpontos javaslati csomagot tett közzé az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), melyben összegezte az építőipari ágazat megsegítése érdekében szükséges intézkedéseket.

"A szövetség tagszervezetei igénylik, hogy lépést tartva a koronavírus okozta járvány ágazatunkra gyakorolt hatásának változásával, folyamatosan adjunk tájékoztatást, és tegyünk javaslatot az építőipar krízis helyzetének elkerülésére, a romló egészségügyi és piaci helyzet mérséklésére" - derül ki a közleményből, melynek programpontjait változtatás nélkül tesszük közzé.


Az ÉVOSZ az alábbi tíz területen javasol változtatásokat a helyzet kezelése érdekében

1. A tervező, kivitelező és mérnöki szolgáltató, lebonyolító vállalkozások  az egészségügyi helyzetet szem előtt tartja, a lehető legnagyobb mértékben szeretnék folytatni a munkájukat.

Ezért legfontosabb intézkedésnek a munkaerő és a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedéseket tartjuk.

Kérjük, hogy a 47/2020 (III.18.) Kormányrendelet 4&(1)bek. az építési ágazatra is kerüljön kiterjesztésre 2020. április 1-től június 30-ig. Az építőiparban felmerülő költségek 50-60%-a a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költség. Bevételek csökkenése, elmaradása mellett a járulékok megfizetése alóli átmeneti mentesítés a foglalkoztatás fenntartását segíti.

 

2. A romló likviditási  helyzetben fontos, hogy az elvégzett munka ellenértékéhez a vállalkozások minél előbb hozzájussanak. 2020. évben a rendelésállományunk 60%-át az állami és települési önkormányzatokkal kötött termelési érték jelenti. Javasoljuk kötelezően elrendelni ebben a körben, hogy a közmegrendelő, az Államkincstár a befogadott számlákat 5 munkanapon belül fizesse ki, hogy aztán a generál vállalkozások mellett az alvállalkozók és beszállítók is gyorsan a pénzükhöz jussanak.

 

3. Az építésgazdaság jelentős import termékeket is használ, beépít.

A forint/euró árfolyam nem várt mértékű, jelenlegi alakulása az import beszerzéseknél rendkívüli mértékben megdrágítja ezen termékek beszerzését.

A most érvényben lévő vállalkozási szerződéseknél összességében 335Ft/EURO árfolyamon kalkulált a közmegrendelő és a vállalkozó egyaránt. Az építési beruházások nagy mértékben uniós forrásból finanszírozódnak, ahol a kormányzat EURO alapon tudja lehívni a forrásokat, így nem jelenthet különösebb költségvetési terhet a 335Ft/EURO fölötti import árveszteség rendezése, az árfolyamveszteség kormányzati kompenzációja.

 

4. A koronavírus járvány nagyobb fokú kiterjedése esetén is az építésgazdaság területén legbiztonságosabban a tervező mérnökök tudnak dolgozni otthoni- és táv munkavégzéssel. A létesítmények tervezése, költségbecslése nem állhat le. Készülni kell a nemzetgazdaság építési-beruházási tevékenységgel való újra indítására is. Ehhez minél előbb ki kell adni a tervezési megbízásokat annál is inkább mert jelenleg ezzel pontosan ellentétes folyamatokat tapasztalunk. Sok helyen lelassultak, leállni látszanak előkészítési folyamatok, amit munkaegészségügyi, járványügyi helyzet ilyen mértékben nem indokol.

 

5. A veszélyhelyzet időszakára eső teljesítmények elfogadása tekintetében javasoljuk ÁFA tv. önrevízió alá eső számlakiállítások függvényében az önrevíziós bírságtól és kamattól való eltekintés bevezetését.

 

6. A veszélyhelyzet időszakára eső munkavégzés kapcsán javasoljuk a Munkavédelmi tv. (1993. évi XCIII. tv.) távmunkavégzéshez (home office-hoz) szükséges tárgyi feltételek és munkavédelmi feltételek teljesítésétől való eltekintés bevezetését.

 

7. A megrendelői oldal felhívása arra, hogy a veszélyhelyzet időszakára eső teljesítések esetében a munkamenet esetleges lassulását (nem lehetetlenülését!) okozó körülményeket kiemelten vegye figyelembe a közbeszerzések keretében megkötött szerződések teljesítése körében, utalva itt a Miniszterelnökség, Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály (KFF), Közbeszerzési Hatóság, feladat és hatáskörére.

 

8. A hatósági engedélyezési eljárásokban szükséges közmeghallgatások hirdetmény útján történő teljesíthetőségének bevezetését javasoljuk a veszélyhelyzet időszakára.

 

9. Javasoljuk, hogy a kormány ajánlással éljen a települési önkormányzatok felé, hogy a járvány időszakában, az áruforgalom segítése érdekében lazítsák a behajtásokat korlátozó helyi rendeleteiket, és mérsékeljék a közterületfoglalási és behajtási díjaikat.

 

10. Indítványozzuk, hogy a nagy volumenű építőanyagok szállításához az építésgazdaság területén működő vállalkozások kérhessék a belügyi szervek és a honvédség tehergépjárműinek és sofőrjeinek segítségét, közreműködését a fuvarozásokhoz.

Iparági hírekÉVOSZkoronavírus

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés