2024.03.28, Csütörtök
Felavatták a Nívódíjas Eiffel Műhelyház bronztábláját

Felavatták a Nívódíjas Eiffel Műhelyház bronztábláját

magyarepitok.hu

2022.06.11. 10:00 - Bíró Beáta

A Magyar Állami Operaház és Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma Középület/kulturális kategóriában nyerte el a legmagasabb szakmai elismerést.

Hirdetés

A MÁV egykori, Kőbányai úti szerelőcsarnoka született újjá a Magyar Állami Operaház Műhelyházaként, itt leplezték le az Építőipari Nívódíjat hirdető bronztáblát. A Strabag által kivitelezett épület 2021-ben részesítették a legrangosabb szakmai elismerésben az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumának (ÉMA) pályázatán, Középület/kulturális kategóriában. 

Az egykori MÁV-csarnok a 2021-es Építőipari Nívódíjat azzal érdemelte ki, hogy a 140 éves, barnamezős, ipari műemléket a kor elvárásai szerint állították helyre úgy, hogy közben az új céloknak is megfelel. A 18 tagú Bíráló Bizottság korábbi méltatása szerint „az, ahogy ezt a tervező az operaházi kiszolgáló funkciók számára elképzelte és a pályázó azt kivitelezte, azt a jövőbeni lehetőséget tárja példaként elénk, amely a folyamatosan változó műszaki és életviteli elvárásokat kielégítő módon teszi természetessé a kulturális életünk színvonalának emelését és ipari létesítményeink megőrzését.” (A 2021-es Építőipari Nívódíj átadójáról lapunk is készített összefoglalót.)

 

Az esemény előtt Horváth László, a komplexumot kivitelező Strabag Magyarország projektvezetője köszöntötte a résztvevőket. Ezután Ács István a beruházást tervező KÖZTI Zrt. vezetője beszédében köszönetet mondott többek között Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának is. Az Operaház Műhelyházát építészeti szempontból Vermesy Sándor az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kurátora értékelte.  

 

 

 

Az Eiffel Műhelyház projekt szereplői:  

Építtető: Városliget Zrt. (Budapest)

Tervező: KÖZTI Zrt. (Budapest)

Lebonyolító: CÉH Zrt. (Budapest)

Generálkivitelező: STRABAG OPERAHÁZ KONZORCIUM - STRABAG Építő Kft. (Budapest) - STRABAG AG Magyarországi Fióktelep (Budapest) - Böhm Stadtbaumeister & Gebaudetechnik GmbH (Wien)

Alvállalkozó: Ecoix Kft. (Budaörs)

Alvállalkozó: Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft. (Budapest)

Alvállalkozó: Ahomlokzat Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. (Budapest)

 

 

Fontos tudni még, hogy az 1883-86-ban épült csarnok terveit több kiemelkedő hídterve mellett Feketeházy János, és nem Gustave Eiffel készítette, aki után tévedésből kapta nevét.

 

Az épület az Operaház különböző funkcióinak biztosít helyet

Az Eiffel Műhelyház az évtized egyik legnagyobb kulturális fejlesztése a fővárosban és az országban – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta a 2021. októberi megnyitón, amelyről lapunk is beszámolt. A 220 méter hosszú és 110 méter széles csarnokban egy helyre költözött az Opera kilenc gyártóműhelye, valamint az Operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad jött létre. A 25 ezer négyzetméteres épület nyolc raktárnyi díszlet és kellék, valamint 400 ezer jelmez színvonalas tárolását teszi lehetővé.

Galéria

Iparági hírekStrabagKözti Zrt.Építőipari NívódíjOperaházOperaelismerésEiffel-csarnok

Hírlevél

Hirdetés