2021.02.28, Vasárnap
Az ÉVOSZ összegezte a koronavírus építőipari hatásait
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az ÉVOSZ összegezte a koronavírus építőipari hatásait

magyarepitok.hu

2020.03.18. 09:59 - Hegedűs Gergely

Az építőiparban a munkaadók és munkavállalók is dolgozni szeretnének, ezért rendkívüli jelentősége van a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedéseknek - mutat rá a szövetség folyamatosan frissülő összegzése. Ugyanakkor azt is leírja, hogy az ágazat fokozott kockázati tényezői miatt a vállalkozások a projektek lassulására, helyenként leállítására számítanak.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége sajtóközleményben foglalta össze a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet, valamint a járvány várható hatásait az építőiparban. „Folyamatosan figyeljük a koronavírus ágazati hatását, helyzetet értékelünk, összegezzük a vállalkozások várakozásait és mindezt folyamatosan aktualizáljuk” – olvasható a szerda délelőtti beszámolóban.


A beszerzések lelassultak

A közlemény szerint ezidáig jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet nem okozott. Januárban és februárban az ágazat országos és fővárosi teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult.

Budapesten és agglomerációs övezetében koncentrálódik a végzett munka mintegy 35%-a, ezért ennek a térségnek a figyelése, elemzése különösen fontos.

Az építőanyagok, szerelvények közül az Olaszországból jövő import torpant meg. Csempék, burkoló lapok, szaniteráruk, ragasztók, fugázó anyagok, hőszigetelő anyagok import beszerzése akadozik, lassítja a kivitelezéseket.

A nyugat-európai beszerzésű berendezési tárgyak beérkezése késik.


Az otthonról végzett mérnöki munka egyelőre nem hatékony

Nehézségek mutatkoznak az új projektek előkészítésénél, melyeknek egyes tervezési-egyeztetési részei leálltak. Egyelőre az otthoni mérnöki munkavégzés és az ajánlatkérői/megrendelői home office kapcsolatai akadoznak. A mérnöki otthoni munkavégzés teljesítménye a korábbiakhoz képest visszaesést mutat.

"Jó hír a sokk rossz mellett, hogy a kialakult helyzet számos helyen (tervezés, termelés irányítás, logisztika) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését"

- áll a közleményben.


Előtérbe került az egészségvédelem, de a kicsik egyelőre csak sodródnak

A vállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében. Ez azonban inkább a közepes és nagy szervezetekre jellemző, a mikró- és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, a tervező cégeknél szintén elindult az otthoni munkavégzés. Ágazati szinten előtérbe került a felelősségteljes munkaegészségügy.

A legtöbb helyen felkészültek a szükséges helyettesítésekre a termelés irányításban, a fizikai állomány kisebb csoportokban való foglalkoztatására.


Emiatt fognak csúszni, illetve leállni a projektek

Az ÉVOSZ összefoglalója külön részletezi azokat a problémákat, melyek abból adódnak,

hogy az építőipar és az egész építésgazdaság élőmunka igényes.

A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Egymásra épülő folyamatok vannak egy-egy építkezésen és brigádban dolgozó csoportok, ami gyors vírusterjedést okozhat. Ebben a szakmában nem működik a home office a termelésben és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre.

Az ágazatban a kontakt kapcsolatok nagy száma a jellemző. A munkába járás korlátozásának, illetve egy-egy beteg diagnosztizálásának tömeges létszám kiesés a következménye az építésgazdaság területén. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására számítanak.


Bevételek nélkül hamar bajba kerül a vállalatok többsége

Mindez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni az ÉVOSZ szerint. Az ágazatban összességében a vállalkozások önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak, összességében még rövidebb.  A mikró- és kisvállalkozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.

"Az építőiparban 1-2 hónap teljesítéscsökkenést, termeléskiesést éven belül nem lehet behozni. A koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek."

- áll a közleményben.


A bizonytalanság máris lassítja a szerződéseket

Jelenleg érzékelhető az új szerződéskötések előkészítésének lassulása. Mind a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalon fokozódik a kapacitás biztosíthatósága körüli bizonytalanság. Különösen jellemző ez az épületépítések területén.

"A vállalkozói szerződésekhez képest kialakuló új helyzetből adódó nehézségeket alapvetően a megrendelő és a kivitelezők kell, hogy viseljék. Ugyanakkor tudni kell, hogy a megrendelések 60%-át 2020-ban az állam, a háttérintézményei és az önkormányzatok adják. A későbbiekben szerződés módosításokra lesz szükség!"

- szögezi le a közlemény.


Budapest körzetében egy korlátozás komoly fennakadást hozna

Az ÉVOSZ anyaga azt is hangsúlyozza, hogy az építőiparban összességében a munkaadók és munkavállalók is dolgozni szeretnének, ezért rendkívüli jelentősége van a járványhelyzettel arányos kormányzati intézkedésnek. "A munkábajárás országon belüli esetleges területi korlátozása számos helyen ellehetetlenítené az építőipart. Különösen igaz ez Budapest és agglomerációs övezetében, hiszen ebben a régióban jelentős vidéki építőipari kapacitás dolgozik, napi – heti ingázással biztosítva a szükséges munkaerőt."

A vállalkozások jogi iránymutatást várnak, különös tekintettel a foglalkoztatás területén, a minimumok megfogalmazását és elrendelését a teendőkre, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát.

Amennyiben napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet a munkaadó, az ÉVOSZ javasolja ennek járulékos közterheit elengedni.

Iparági hírekkoronavírusépítőipar

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés